Aktualno
StoryEditor

‘Igranje je službeno završilo, klinci‘: U 8 dana svjetske burze izgubile 4 bilijuna dolara

06. Veljača 2018.

Svjetska tržišta su u utorak posrnula četvrti dan zaredom. Strah uparen s nervozom zbog stezanja monetarne politike FED-a i ECB-a u posljednjih su osam dana s globalnih burzi izbrisali 4 bilijuna dolara, navodi Reuters.

Glavne europske burze dan su završile u "crvenom" za oko 2.5 posto, dok naznake sutrašnjeg trgovanja na Wall Streetu sugeriraju još turbulencija budući da je "indeks straha" na najvišim razinama od neočekivane i iznenadne devaluacije kineske valute u 2015.

>>>Dow Jones potonuo za 666 bodova, skočio ‘indeks straha’

O ozbiljnosti situacije svjedoči europski indeks volatilnosti (STOXX volatility index) koji mjeri tjeskobu investitora na tržištu. On je u utorak skočio na razine kakve nisu zabilježene od 11. rujna 2001. godine, odnosno terorističkog napada na SAD.

Suočeni s alarmantnim naslovima i analizama, investitori su pohrlili u tradicionalne "sigurne luke" kakve su zlato i dolar. Tmurno je već danima i na tržištu roba, gdje se vrijednost nafte i industrijskih metala srozala nakon moćnog i ohrabrujućeg početka godine.

"Igranje je službeno završilo, klinci", komentirao je za Reuters analitičar Rabobanke. "Rastuća previranja bolno podsjećaju pojedine investitore da jednosmjerne oklade ne postoje."

O ozbiljnosti situacije svjedoči europski indeks volatilnosti (STOXX volatility index) koji mjeri tjeskobu investitora na tržištu. On je u utorak skočio na razine kakve nisu zabilježene od 11. rujna 2011. godine, odnosno terorističkog napada na SAD.

>>>Panika na Wall Streetu: Dow Jones u najvećem minusu u povijesti, potonuo za 4,6 posto

"Ovo nije kraj za tržište bikova, ali je kraj režima niske volatilnosti," komentirao je David Lafferty, glavni tržišni strateg u Natixis Investment Managers.

"Posljednja dva dana trgovanja su bacila divovsku kantu hladne vode na razdoblje kratkih previranja i ja mislim da je pred nama produženo razdoblje pojačane volatilnosti u generalnom smislu."

No, nisu svi analitičari nezadovoljni aktualnim kretanjima i dio drži da je riječ o nužnoj korekciji prenapuhanih tržišta.

>>>Zbog frke na Wall Streetu u krizi i Europske burze; Crobexi potonuli više od 2,5 posto

"Ja mislim da je ovo zdrava, iako opaka korekcija (na tržištu kapitala) i mi bismo mogli vidjeti još toga tijekom idućeg tjedna, ali ako uzmete sve što se događa, ja uistinu ne bih paničario," rekao je David Govett, broker u tvrtki Marex Spectron koja trguje plemenitim metalima.

19. travanj 2024 07:01