Aktualno
StoryEditor

IKT natječaj već šest mjeseci na mrtvoj točki, poduzetnici odustaju od nabave opreme - zastarjela je

04. Lipanj 2019.

Natječaj za poboljšanje konkurentnosti malih i srednjih poduzetnika kroz informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT) startao je ‘na lijevu nogu‘. Nakon debakla zvanog ‘najbrži prst‘, natječaj je ponovljen. Međutim, sada već šest mjeseci stoji na mrtvoj točki - Ministarstvo gospodarstva nije donijelo još nijednu odluku o financiranju.

Prijave na natječaj „Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP-a kroz informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT)“ otvorene su 28. kolovoza 2018. godine u 11:00:00 sati, a zatvoren je nakon svega 35 sekundi jer je  iznos bespovratnih sredstva obrađenih projektnih prijava premašio 200 posto od ukupne alokacije poziva, podsjeća na tijek spornog natječaja na svom blogu Dominik Petak, stručnjak za financijske analize i pripremu projekata u tvrtki Logička matrica.

[caption id="attachment_387168" align="aligncenter" width="750"] Foto: Logička matrica[/caption]

U ponovljenoj verziji kojoj je kriterij bila kvaliteta namjesto brzine krajnji rok za podnošenje projektnih prijava bio je 21. prosinac 2018. godine do 11:00:00 sati. Postupak dodjele bespovratnih sredstava trebao je završiti do 20. travnja 2019. godine, ali do danas je prošlo 164 dana, a ni traga nekoj aktivnosti iz Ministarstva gospodarstva koja bi ukazala da će poduzetnici dobiti sredstva.

Budući da je pripreme projekata za taj natječaj prošlo gotovo godinu dana, poduzetnici razmišljaju o odustanku jer informacijska i komunikacijska tehnologija za koju su zatražili sufinanciranje u međuvremenu postaje zastarjela, objašnjava Petak.

"Natječajem su poduzetnici mogli nabaviti informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, a ista spada u brzo razvijajuće grane industrije što znači da je potrebno malo vremena da se razvije nova, bolja odnosno unaprijeđena tehnologija. Iako se tehnologija koja se mogla nabaviti ovim natječajem spada u dugotrajnu imovinu, većina oprema koja se mogla nabaviti prema računovodstvenim standardima amortizira se po stopama od 50%, odnosno očekivani vijek trajanja opreme je 2 godine. Opisano dodatno ukazuje koliko je malo vremena potrebno da ova tehnologija zastari," naveo je Petak te naveo primjer klijenta koji se prijavio na oba IKT natječaja 2018. i sada želi od svega odustati.

Klijent Logičke matrice kazao je kako želi odustati od projekta jer je prošlo previše vremena od kad je projekt pripremljen i da mu se sada ne isplati uložiti preko milijun kuna u projekt nabave tehnologije koja kasni godinu dana za današnjim rješenjima.

"Naravno, svaki prijavitelj snosi sam rizik od nedobivanja sredstava na nekom EU natječaju, no ovdje leži problem u samim aktivnostima natječaja. Aktivnosti se odnose na nabavku tehnologije s kratkim rokom uporabe jer se predmetna tehnologija brzo razvija i javljaju se naprednija rješenja, a do rang liste projekata nije se došlo nakon skoro godine dana”, ističe Petak te daje paralelu Hrvatske danas u kojoj evaluacija projektnih prijava nije moguća u 120 dana, dok se u romanima iz 19. stoljeća koji žanrom spadaju u fantastiku piše o mogućnosti putovanja oko svijeta u 80 dana.

20. travanj 2024 13:56