Aktualno
StoryEditor

‘Ili ćemo se prilagoditi ili ćemo biti žrtve revolucije‘: Započela je konferencija 4. industrijska revolucija

17. Svibanj 2018.

Ili ćemo se prilagoditi ili ćemo biti žrtve revolucije, poručio je Miodrag Šajatović u uvodnom govoru na konferenciji 4. industrijska revolucija.

- Lider obično organizira dvadesetak konferencija godišnje i ja obično pozdravljam okupljene s "dame i gospodo". Zamišljam da će za pet, najviše deset godina taj pozdrav izgledati ovako nekako: "Dragi ljudi, dragi roboti, dragi dronovi, predstavnici umjetne inteligencije, molimo vas da zauzmete svoja mjesta", dodao je.

- Ponosni smo da je Zaklada Konrad Adenauer opet partner s Liderom na današnjem seminaru. Uvijek smo spremni surađivati s Liderom jer ustrajemo u pokušaju da njemačka ekspertiza doprinese Hrvatskoj u ovom području. Budući da se svaka zemlja nosi s time na svoj način, drago mi je što ćemo danas slušati i Vollmara kao ambasadora platforme 4.0., rekao je Michael A. Lange iz Zaklade Konrad Adenauer.

>>>Vollmar: U digitalizaciji hrvatskog i njemačkog gospodarstva nema razlike, treba početi što ranije

Tehnologija donosi napredak i osigurava budućnost. Stručnjaci smatraju da bi 4. industrijska revolucija mogla postati potpuna stvarnost za deset do dvadeset godina. A do tada valja posložiti zakone i regulativu. EU ima Digitalnu agendu 2020., odnosno plan za stvaranje jedinstvenog digitalnog tržišta, no unatoč tome debelo kaska za SAD-om i Azijom. A kada je riječ o Hrvatskoj, stanje je i dramatičnije, posebno po pitanju umreženosti, gdje je statistika neumoljiva i kaže da tek trećina ima brzi pristup fiksnom internetu, dok su usluge daleko od digitaliziranih.

Četvrtu industrijsku revoluciju poglavito karakterizira razvoj pametnih sustava, odnosno sustava koji posjeduju određenu razinu kognitivnih sposobnosti. Razvojem kognitivnih strojeva bavi se umjetna inteligencija razvijajući računalne modele razmišljanja, percepcije, komunikacije, interakcije, zaključivanja i učenja.

>>> Dobrodošli u 2030. – Ne posjedujete ništa, nemate privatnost i nikada niste bili sretniji

Iako kognitivni sustavi uključuju sve artefakte koji su sposobni pretvarati informacije u djelovanje, najčešće se povezuju s robotikom. Takvi sustavi iz korijena će promijeniti svijet u kojem živimo, od ekonomije do kulture. U sklopu konferencije prikazuju se globalni trendovi razvoja i mogući utjecaji na gospodarske i društvene promjene te se prezentiraju vlastiti pristupi u razvoju pametnih sustava.

Lider želi okupiti ključne igrače iz ovog raznolikog ekosustava koji omogućuju korisnicima uvid u mogućnost pokretanja 4. industrijske revolucije u vlastitom mikrosustavu. Cilj konferencije je predstaviti za sada vidljivi horizont dometa i utjecaja promjena koje nam nosi 4. industrijska revolucija. Nema područja koje neće biti snažno zahvaćeno ovim promjenama, bilo o poslovno upravljanje, zdravstvo, energetika, transport, industrija, uslužna djelatnost ili pak intelektualne usluge. Konferencija donosi konkretne primjere i smjernice kako započeti s primjenom u vlastitoj sredini.

>>>Lemke: EU čvrsto podržava napore Hrvatske da razvije digitalnu strategiju

Na konferenciji će riječ imati neki od ključnih dionika s domaće, ali i europske scene. Tu su Max Lemke iz Europske komisije, Mario Antonić, državni tajnik iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera, Michael A. Lange iz Zaklade Konrad Adenauer, Friedrich Vollmar iz njemačkog ministarstva gospodarstva, Gordana Kovačević, predsjednica uprave Ericsson Nikola Tesla, Nedeljko Štefanić, profesor sa zagrebačkog FSB-a, Relja Marković, izvršni direktor Addiko Banke, Slavko Vidović i Goran Marković iz Infodoma, Vlasta Zanki, direktorica HEP ESCO-a, Zlatko Šimunec iz CADCAM grupe, Ernest Vlačić, direktor Novamine, Sergio Galošić, predsjednik Uprave Klimaopreme, Medeja Lončar, predsjednica Uprave Siemens Hrvatska, Luka Škacan, direktor Službe razvoja iz Hrvatske pošte te Sabina Škrtić, članica Uprave Enna grupe.

26. travanj 2024 23:33