31. svibanj 2016.

Impact hub Zagreb nagradio najbolje pojedince i timove

Ivana Tarnaj
Ivana Tarnaj

STEMI, Pričaj mi i KliKlop, timovi su koje su osvojile nagrade UniCredit Foundation-a, vrijedne ukupno 22,500 eura. Svaki od timova svoju će poslovnu ideju obogatiti sa 7,500 eura seed kapitala kojeg su osvojili na Demo Danu Impact Inkubatora, tromjesečnog inkubacijskog programa za poduzetnike i pojedince koji žele promijeniti svijet kojeg provodi Impact Hub Zagreb.

Inkubator Impact-a pohađalo je ukupno 11 timova. Za vrijeme boravka u inkubatoru usvajali su niz praktičnih znanja iz područja financija, marketinka, validacije poslovnih ideja, odnosa s javnosti, razvijanja proizvoda ili usluge.

“Poslovne odluke nikad nisu lake! Ovaj je žiri imao prilično težak zadatak jer svi timovi imaju nadahnjujuće ideje, svi su jako napredovali tijekom programa i  odradili odlične pitcheve,”, rekao je Hermes Arriaga, voditelj Impact Inkubatora.

Jedna od mentorica, uglavnom, mladim poduzetnicima, bila je i Mihaela Perković, vlasnica tvrtke Savarakatini, koja se bavi tehničkom dokumentacijom i odnosima s javnošću.

“Vodila sam radionice odnosa s javnošću. Nastojala sam ih podučiti kako da ispričaju svoju priču i kako valjano napraviti “pitch”. Osobno su me se dojmili gotovo svi, ali ističem upravo nagrađene, među kojima i “Klik klop”, malenu tvrtku koja je osmislila catering za vrtiće. Riječ je o prvoj takvoj usluzi u Hrvatskoj. Klik klop priprema ukusne i zdrave obroke za djecu, koja je sačinjena od hrane sa domaćih OPG-ova i koju su, dakako, odobrili nutricionisti”, rekla je Perković.

Još se jedna grupa posebno istaknula u ovom inkubatoru. Riječ je o grupi psihologa, Katarina Lončarić, Antonia Ćosić, Ana Mužak i Alen Halilović, koji su izumili igračku za roditelje i djecu, a koja potiče druženje velikih i malih te odvraća od pasivnog promatranja televizije i skraćuje vrijeme koje dijete provodi za, primjerice, tabletima, računalom ili nekom drugom elektroničkom napravom.

Ovaj proizvod tima “Pričaj mi” poboljšava kvalitetu života i odnosa roditelja i djece pomoću kvalitetnih, tematskih  kutija za igranje koje sadržavaju jedinstvene igračke za slobodnu igru.

“Veliki interes za ovaj natječaj ukazuje na stalan porast društvenih poduzetnika u Hrvatskoj. Iskustva u zemljama EU, a u posljednje vrijeme i u Hrvatskoj, pokazuju da je podrška šire zajednice društvenim poduzećima i zadrugama razlog zbog kojeg je taj oblik poduzetništva i u vrijeme krize opstao i bio u porastu. Iznimno nam je drago da ovogodišnji finalisti imaju vrlo kreativne ideje i da su okrenuti potpori najosjetljivijim skupinama, a posebno edukaciji i razvoju djece”, rekla je Dijana Hrastović, članica Uprave Zagrebačke banke.

Među nagrađenima bio je i tim STEMI. Riječ je o platformi za projektno učenje znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike. Korisnici kupuju “uradi sam” pakete s edukacijsko sadržajem te uče tako što rade na projektima uz korak po korak vodstvo. Prvi projekt im je bio hexapod robot STEMI sastavljanjem kojeg se uči robotika.