Aktualno
StoryEditor

Impresivan rast poslovanja i cijene dionice Starbucksa

18. Ožujak 2017.
Piše:
Trading Room

Globalno poznata kompanija, Starbucks Corporation [NASD:SBUX] otvorila je vrata svoje prve prodavaonice kave davne 1971. godine u Seattle-u gdje je i danas sjedište korporacije. Kompanija se bavi prženjem kave, brendiranjem proizvoda i maloprodajom, a korporativna misija povezivanja konzumacije kave sa načinom života, vodi ih ka uspjehu. Kompanija uspješno posluje na području SAD-a, Europe, Bliskog istoka, te se širi u Kinu i Afriku što posljednjih godina ima najveći utjecaj na rast poslovanja a time i na rast cijene dionice. Dionica kompanije nalazi se u indeksu S&P 500, uz tržišnu kapitalizaciju od 81.35 milijardi USD. Zaključna cijena dionice od jučer iznosi 55.78 USD, a u posljednjih se 12 mjeseci kretala u rasponu od 50.84 – 61.64 USD. U nastavku pogledajmo poslovanje kompanije.

OptimTrader Investment Day

Prema nedavno objavljenim financijskim izvještajima, ukupni prihodi u 2016. godini iznosili su 21.32 milijarde dolara. Premda su prihodi u 2016. godini narasli u odnosu na 2015. godinu i to za 11.27%, cijena dionice posljednjih 12 mjeseci pala je oko 4%. Na godišnjoj razini zarada po dionici za 2016. iznosila je 1.92 USD i veća je za 4.35% u odnosu na 2015, dok je ukupan profit iznosio 2.817 milijardi USD i veći je za 2.19% u odnosu na 2015. godinu. Veće zarade po dionici posljedica su otkupa vlastitih dionica.

Ukupne obveze u 2016. godini povećane su u odnosu na 2015. godinu i to za 27.74% što je posljedica širenja poslovanja na tržište Kine i Afrike. Rast kapitala u 2016. bio je skroman i iznosio je malih 1.13%, što je u prvom redu posljedica stabilne i redovne isplate dividende dioničarima kompanije. Povrati na imovinu, kapital i investicije iznose 21.10%, 51.20% i 29.50%. Najave menadžmenta o poslovanju u ovoj godini su pozitivna te se očekuje rast prihoda i ukupnog profita. Očekivanja analitičara su još bolja od najava menadžmenta kompanije, tako je ciljana cijena dionice postavljena na 64.42 USD. Rast zarada u ovoj godini je postavljen na 4% dok se u idućem 5 godišnjem razdoblju očekuje rast zarada od 15.53%.

Grafikon 1 - Starbucks Corporation - 5 godišnji period

[caption id="attachment_263407" align="alignnone" width="2454"] Izvor: OptimTrader trgovačka platforma[/caption]

Starbucks Corporation na samom je vrhu liste dobitnika prestižnih nagrada za etično poslovanje i to od samog početaka objavljivanja kompanija koje posluju u skladu sa etičnim načelim. “Najglasnija” vijest u posljednje vrijeme bila je objava CEO-a Howarda Schultz da će u idućih 5 godina diljem svijeta zaposliti 10.000 izbjeglica. Odluka je nastala kao odgovor na Trumpovu politiku. Uz samo zaposlenje u kompaniji zaposlenicima će biti plaćeno i zdrastveno osiguranje, uz poruku “Living Our Values in Uncertain Times”.

Za Trading Room: Aleksandra Knežević, Analyst intern in research sector at CM-Equity AG (OptimTrader trgovačka platforma)

Pratite nas na www.trading-room.eu i Facebook stranici

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI (DISCLAIMER):

Sadržaj u članku ne predstavlja investicijski savjet niti se smije tumačiti kao preporuka za trgovanje na tržištu kapitala i ostalim financijskim tržištima. Autora se odriče odgovornosti i ograđuje od bilo kakvog eventualnog gubitka nastalog trgovanjem na osnovi ove analize. Ideje izražene u ovoj analizi su isključivo mišljenje Autora, a ne kompanije u kojoj radi. Sve izneseno u članku napisano je isključivo u edukacijske svrhe. Prije početka trgovanja važno je razumjeti rizike povezane s trgovanjem financijskih instrumenata i financijskih proizvoda. Trgovina dionicama, ETF-ovima, futures ugovorima, valutama (FX), CFD-ovima, opcijama, instrumentima sa financijskom polugom i ostalim financijskim instrumentima uključuje visoki rizik, pa postoji mogućnost od gubitka cjelokupnog depozita pa i više od toga. Vi i jedino Vi ste odgovorni za svoje investicijske odluke. Jedina preporuka koju dajemo je da se posavjetujete sa ovlaštenim investicijskim savjetnikom.

25. travanj 2024 08:00