Aktualno
StoryEditor

FOTO: Ina dobila nagradu Green Frog za najbolje izvješće o održivom razvoju

16. Travanj 2019.

Prepoznavanje važnosti održivog razvoja sve je značajnija karakteristika modernih poduzeća, bilo da se radi o velikim korporacijama ili malim tvrtkama. Stoga, velika većina poduzeća ulaže u projekte zaštite okoliša i svoje poslovanje prilagođavaju upravo toj strategiji, a sve veći broj godišnjih izvješća, osim financijskih ima i nefinancijske podatke koji se velikim dijelom odnose upravo na izvješća o održivosti i mjerama zaštite okoliša.

Konzultantska kuća Deloitte i Hrvatska udruga poslodavaca HUP te Global Compact Mreža Hrvatska, održali su u utorak konferenciju "Ulaganje u održivost" u sklopu koje su dodijeljene Green Frog nagrade, kojima se odalo priznanje domaćim i srednjoeuropskim trgovačkim društvima za najbolje nefinancijsko izvješće, a koja se prvi put dodjeljuje u Hrvatskoj i za područje cijele Srednje Europe.

Najbolje izvješće u održivosti dobila je INA koja je još 1998. godine izdala svoje prvo nefinancijsko izvješće, tj. izvješće o zaštiti okoliša.

[caption id="attachment_382364" align="aligncenter" width="750"] Nagradu koju je osvojila INA preuzela je Angelika Brnada[/caption]

- Održivi razvoj ugrađen je u sve poslovne procese Ine, a investiranjem i prilagođavanjem proizvodnje orijentaciji na zaštitu okoliša želimo smanjiti štetan utjecaj na okoliš koji naša proizvodnja ima. Time smo učvrstili ugled kompanije, povećali joj vrijednost i poboljšali odnos s lokalnom zajednicom, izjavila je Angelika Brnada, direktorica Održivog razvoja i zaštite okoliša Ine. Brnada je istaknula da su o važnosti održivog razvoja educirali 150 ključnih menadžera koji svoja znanja promiču među svim zaposlenicima.

Nagradu za najveći napredak u izvještavanju o održivosti dobio je HEP, a preuzeo ju je član uprave Marko Ćosić koji je naglasio da obnovljivi izvori energije imaju veliku važnost u razvojnoj strategiji HEP-a podsjećajući na nedavno predstavljen plan ulaganja 750 milijuna kuna u projekt sunčanih elektrana.

[caption id="attachment_382374" align="aligncenter" width="750"] Nagradu Green Frog u ime HEP-a preuzeo je član Uprave Marko Ćosić[/caption]

Nagrade za najbolje izvješće u održivosti za regiju Srednje Europe dobila je kompanija Nornickel, jedan od najvećih svjetskih proizvođača platine i bakra, koji su se prvi put prijavili na natjecanje i odmah osvojili nagradu za najbolje nefinancijsko izvješće. Nagradu je dobila i pivovara Plzensky Prazdroj, čiji su predstavnici na svečanosti preuzimanja istaknuli kako su im financijski rezultati jednako važni kao i oni postignuti u ulaganjima u održivost, te vodeći poljski teleoperater Orange, koji ima najveću mrežu volontera u toj zemlji koji sudjeluju u aktivnostima zaštite okoliša.

Sve više tvrtki investira u održivost

Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike, izjavio je da je ulaganje u održivost isplativo jer mladi ljudi žele raditi u tvrtkama kojima je to jedna od glavnih poslovnih strategija, te kupuju proizvode od tvrtki koje ulažu u održivost i koje imaju viši stupanj odgovornosti. Također, država potiče investiranje u održivi razvoj i projekte prilagodbe poslovnih procesa novim ekološkim i profesionalnim zahtjevima.

Bez brige o okolišu Hrvatska neće biti ono po čemu je prepoznatljiva, nadovezao se Zdenko Lucić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta. Naglasio je da su investicije u zaštitu okoliša jedan je od većih izazova današnjice, jer bez ulaganja u održivi razvoj nema novog rasta, novih zapošljavanja.

- Ono što nas posebice ističe i izdvaja od ostalih zemalja je očuvana priroda te kvaliteta života koja iz toga proizlazi. Danas svjedočimo promjenama u poslovnom ponašanju kompanija jer ih je sve više koje investiraju u programe održivog razvoja, istaknuo je Lucić.

Na natječaj za nagradu je pristiglo 112 izvješća što je porast od 32 posto u posljednje dvije godine, od čega je najveći broj upravo iz Hrvatske. Čini se da je to početak intenzivnijeg razmišljanja o održivosti u nas, kao vidu budućeg profitnog poslovanja.

Jeftinije je ulagati u održivost nego ne ulagati

Na konferenciji su predstavljene brojne koristi nefinancijskog izvještavanja, kao i dostupna sredstva za financiranje projekata koji se naslanjaju na zaštitu okoliša, obnovljive izvore energije, energetsku učinkovitost i održivi razvoj. Rečeno je i da kompanije koje su ekološki osviještene i ulažu u održivi razvoj, 86 posto mlađe generacije, tzv. milenijaca, prepoznaje kao poželjnog poslodavca i rado se zapošljava upravo u tim tvrtkama.

- Čestitam svima koji su sudjelovali u ovom natječaju i koji su prepoznali važnost ulaganja u održivi razvoj jer ulagati u održivost je jeftinije nego ne ulagati i dugoročno se itekako isplati, naglasio je Davor Majetić, direktor HUP-a, i dodao da se tvrtke sve više vrednuje upravo kroz aktivnosti koje provode u održivost. One time postaju konkurentnije, privlačne investitorima, budućim zaposlenicima, kupcima i korisnicima njihovih usluga. Sve je investiranje u održivi razvoj, i poslovanje u skladu s njim, iako skupo i zahtjevno, itekako, korisno.

U sklopu konferencije održana je i panel rasprava “Ulaganje u održivost” na kojoj se raspravljalo o najnovijim trendovima ulaganja s učinkom. Panel je moderirala Vedrana Jelušić Kašić, dok su u raspravi sudjelovali: Ana Stojić Deban, predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga, Victoria Zinchuk, direktorica EBRD Hrvatska, Branimir Muidža, generalni direktor Tvornice cementa Kakanj i generalni direktor HeidelbergCement grupacije u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, Marko Ćosić, član Uprave HEP-a, Miroslav Klepač, član Uprave Croatia osiguranja, i Rafal Rudzki, viši menadžer u Deloitte Poljska.

24. travanj 2024 15:53