04. studeni 2017.

INA o otkazu sindikalcu Sekuliću: Opetovano kršio odredbe Pravilnika o radu

Iz INA-e je subotu navečer priopćeno vezano za otkaz Predragu Sekuliću, predsjedniku Ininog Sindikata Nova solidarnost i glasnogovorniku Stožera za obranu sisačke Rafinerije nafte, da je Sekulić opetovano kršio odredbe Ininog Pravilnika o radu i interne akte te da je za njega "pokrenut proces nadomjesne sudske odluke otkazivanja ugovora o radu".

Sekulić je ranije danas medijima potvrdio da je ovih dana dobio otkaz u sisačkoj Rafineriji nafte. Najavio je da će se o stanju u INA-i i Rafineriji Sisak te o otkazu očitovati na konferenciji za novinare u ponedjeljak, 6. studenoga.

>>> Šef Stožera za obranu Rafinerije Sisak dobio otkaz

"Budući da g. Sekulić opetovano krši odredbe Ininog Pravilnika o radu i drugih internih akata, i to unatoč prethodno izrečena dva upozorenja o obvezama iz radnog odnosa i mogućnosti otkaza, pokrenut je proces nadomjesne sudske odluke otkazivanja njegova ugovora o radu", priopćeno je večeras iz INA-e.

Navode da je Sekulić u svojim medijskim istupima iznosio netočne tvrdnje o poslovanju kompanije te podatke koji spadaju u domenu poslovne tajne, te je dovodio u pitanje vjerodostojnost Ininih financijskih izvještaja.

"Prekršio je niz zakona, internih akata i etička načela INA Grupe na način da je u svojim istupima diskriminirao i vrijeđao, naročito po nacionalnoj osnovi, što šteti ugledu kompanije. Također, neovlašteno je ulazio u poslovni prostor te je prekršio propise o sigurnosti i zaštiti na radu i propise o zaštiti od požara koji su u INA-i ne samo zakonska obveza, već i apsolutni prioritet", stoji u INA-inom priopćenju.

>>> Kronologija INA-MOL: 14 godina nevolja, pregovora, političkih sukoba…

Ističu da u INA-i  "ne osporavaju prava radnika na javno istupanje i djelovanje", no, dodaju, "svojim nesavjesnim ponašanjem g. Sekulić ne samo da narušava imidž kompanije, već i stvara tenzije među ostalim zaposlenicima te obmanjuje javnost, pa je ova odluka donesena na dobrobit kompanije i svih njenih dionika".

U priopćenju se podsjeća da INA Grupa  ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te značajnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. INA Grupu čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. , sa sjedištem u Zagrebu. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina, INA posluje, osim u Hrvatskoj, u Angoli i Egiptu. Prerada nafte odvija se u INA-inim rafinerijama nafte; RN Rijeka i RN Sisak, dok se regionalna maloprodajna mreža sastoji od 494 benzinske postaje u Hrvatskoj i u susjednim zemljama.