20. lipanj 2018.

Ina otkupila Enijev udio u plinskim poljima u Sjevernom Jadranu

Naftna kompanija Ina potpisala je ugovor s Enijem o kupnji udjela u plinskim poljima u sjevernom Jadranu, čime je Ina postala potpuni vlasnik podružnice Eni Croatia BV i preuzet će samostalno upravljanje eksploatacijskim područjem Sjeverni Jadran i Marica po ispunjenju svih ugovornih uvjeta, uključujući i odobrenja tijela za tržišno natjecanje. Vrijednost toga posla poslovna je tajna.

Predsjednik Uprave Ine Zoltán Áldott zahvalio je predstavnicima Enija na 18 godina uspješne suradnje u ovom projektu.

- U posljednjih deset godina pretvorili smo Inu u niskozaduženu i financijski stabilnu kompaniju. INA sada ima snage za nove velike investicije koje će joj osigurati održivi rast. Strategija kompanije jest obnova rezervi i porast proizvodnje ugljikovodika. Ova investicija dobar je korak u našim nastojanjima da povećamo domaću proizvodnju, a za značajniji rast svojih rezervi spremni smo i za akvizicije u inozemstvu, istaknuo je Áldott.

>>>Liderovih 1000 najvećih podiglo izvoz za 19 posto

Koncesije koje će INA samostalno voditi sastoje se od osam plinskih polja na eksploatacijskom području Sjeverni Jadran i dvaju plinskih polja na eksploatacijskom području Marica, a smještene su u područjima gdje je dubina mora od 40 do 70 metara. Na poljima se proizvodi prirodni plin s velikim postotkom metana, zbog čega ga nije potrebno dodatno obrađivati, već se može nakon dehidriranja komprimirati u opskrbni sustav.

- Koncesije koje INA preuzima nalaze se u poznatom nam geološkom i tehničkom okruženju, na domaćem su tržištu i imaju relativno nizak stupanj rizika. To Ini otvara priliku za nova ulaganja u razradu polja na moru bez potrebe za provođenjem novih skupih istraživanja. Cilj nam je povećanje proizvodnje kako bismo ublažili trenutačne trendove uzrokovane prirodnim padom proizvodnje uslijed starosti polja, izjavio je Tvrtko Perković, Inin operativni direktor Istraživanja i proizvodnje.

Svečanosti potpisivanja Ugovora, uz predstavnike Uprave Ine i Enija, prisustvovao je i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, koji je čestitao Ini na ovoj akviziciji.

>>>INA postala partner Hrvatskog vaterpolskog saveza

- Činjenica da se domaće rezerve ugljikovodika povećavaju za oko 800 milijuna kubnih metara, znači definitivno pozitivan iskorak za domaći energetski sektor i u tom kontekstu sagledavajući činjenicu da je riječ negdje o malo manje od 30 posto ukupne domaće potrošnje plina, držim da je ovo povećanje rezervi definitivno iskorak u pravom smjeru, rekao je Ćorić i naglasio da je to smjer u kojem Ina povećava svoje rezerve, istraživanje i proizvodnju i utječe na smanjenje energetske ovisnosti RH.

Kao rezultat kupnje, Ina će postati potpuni vlasnik te preuzeti samostalno upravljanje eksploatacijskim područjem Sjeverni Jadran i Marica po ispunjenju svih ugovornih uvjeta, uključujući i odobrenja tijela za tržišno natjecanje, što se očekuje u sljedećim mjesecima.

>>>Ina: Zoltánu Áldottu produljen mandat, dividenda 55 ili 135 kuna po dionici

Sav plin proizveden na poljima na području Sjevernog Jadrana  transportirat će se preko kompresorske platforme Ivana K i podvodnog plinovoda prema opskrbnom sustavu Republike Hrvatske.  S obzirom na to da plinska polja na eksploatacijskom području Marica nisu spojena s plinskim sustavom Republike Hrvatske, plin će se otpremati do Enijeve platforme Barbara T, a odatle u talijanski plinski sustav, zbog toga su Ina i Eni potpisali Ugovor o prodaji plina s tog eksploatacijskog područja.

Ina i Eni upravljali su eksploatacijskim područjima Sjeverni Jadran i Marica putem zajedničke operativne kompanije INAgip čiji sada jedini vlasnik postaje Ina. Vrijednosti za Inu su da će po prvi puta u svojoj povijesti biti samostalni operater na nekom od obalnih eksploatacijskih područja u zemlji i inozemstvu. Ina je povećala svoje rezerve za 4,3 milijuna barela ekvivalenata nafte te proizvodnju ugljikovodika u 2018. za oko 2.500 BOE na dan.