Aktualno
StoryEditor

Indeks gospodarske snage HGK: Grad Zagreb, Istarska i Primorsko-goranska županija iznad prosjeka RH

31. Srpanj 2017.

Indeks gospodarske snage HGK pokazao kako nema veće promjene na popisu vodećih županija. Naime, prošle godine, iznad prosjeka RH, vodeće županije su bile Grad Zagreb, Istarska i Primorsko-goranska županija. U 2017., i dalje gospodarska snaga tih županija bitno odudara od ostatka Hrvatske.

- Većina indeksa gospodarske snage iz ove godine ne razlikuje se značajnije u odnosu na izračun indeksa iz 2016. godine, odnosno još uvijek se samo Grad Zagreb, Istarska i Primorsko-goranska županija nalaze iznad prosjeka RH, dok je preostalih osamnaest županija ispod prosjeka. Takav položaj većine županija posljedica je upravo utjecaja Grada Zagreba na visinu prosjeka RH. Najniže pozicionirane su Bjelovarsko-bilogorska, Požeško-slavonska i Virovitičko-podravska županija čiji se indeks nalazi na razini oko 2/3 prosjeka RH, pokazuju mjerenja HGK.

>>>HGK: Uvoz građevinskih radnika ‘čuva radna mjesta’

U odnosu na prošlogodišnji indeks, neke županije su promijenile svoju poziciju u ovogodišnjem izračunu, no većina tih promjena nije značajnija.

- Poznato je da postoje velike razlike u razini razvijenosti hrvatskih županija što se najlakše može prikazati njihovim odnosnom prema prosječnoj razini razvijenosti EU. Međutim, Sektor za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK prošle je godine izradio sveobuhvatniji indeks gospodarske snage županija koji detaljnije mjeri stupanj gospodarske snage i gospodarskog potencijala županija i njihovo odstupanja od prosjeka RH. Prednost ovog indeksa je što kroz ponderirane osnovne gospodarske pokazatelje u trogodišnjim prosjecima te demografske projekcije pokazuje kroz koje pokazatelje pojedina županija zaostaje ili kroz koje je u prednosti u odnosu na druge županije, čime je dobivena bolja analitička podloga za praćenje stanja i promjena u stupnju gospodarske razvijenosti županija. Indeks je ove godine izrađen drugi puta i njegovi su rezultati pokazali manje promjene u rangu županija u odnosu na prošlu godinu, kaže direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK, Zvonimir Savić.

>>>HGK predlaže ‘slovenski model’ za žurno rješavanje deficita turističkih djelatnika

Najveća promjena zabilježena je kod Osječko-baranjske županije koja je sa petnaestog mjesta iz prošlogodišnjeg izračuna skočila na dvanaesto mjesto u ovogodišnjem izračunu. Tome je pridonijelo poboljšanje neto dobiti po zaposlenom, prihoda na inozemnom tržištu po zaposlenom, poboljšanje u trendovima demografskih kretanja, ali i pogoršanje indeksa gospodarske snage u nekim županijama koje su godinu prije bile iznad Osječko-baranjske županije, pokazuje izvješće koje ovdje možete pogledati u cijelosti.

23. travanj 2024 15:03