Aktualno
StoryEditor

Indeks očekivanja potrošača prvi put u pozitivi od 2007.

02. Ožujak 2018.

Indeks očekivanja potrošača (IOP), koji pokazuje što građani očekuju u vezi promjena financijske situacije u njihovom kućanstvu, kao i u vezi ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj u idućih godinu dana, u veljači je dosegnuo vrijednost od 0,8 bodova, što je prvi pozitivni rezultat još od 2007., navodi se u analizi Raiffeisenbank Austria (RBA).

Taj je indeks u veljači zabilježio poboljšanje od 2,7 bodova u odnosu na isti mjesec prošle godine.

>>> Povjerenje europskih potrošača kliznulo u veljači

"Rast indeksa u pozitivan teritorij podržan je rastućim očekivanjima vezanim za poboljšanja financijske situacije u njihovim kućanstvima u narednih 12 mjeseci, čiji je indeks odgovora s 3,3 koliko je iznosio u siječnju skočio na 6,1 u veljači", navodi se u osvrtu RBA na nedavno objavljene podatke Hrvatske narodne banke (HNB).

Prema posljednjim podacima HNB-a iz "Ankete pouzdanja potrošača", sva tri kompozitna potrošačka indeksa bilježe poboljšanja. No, osim IOP-a, ostala dva još nisu dosegnula pozitivne vrijednosti.

Indeks pouzdanja potrošača (IPP) po prvi put nakon siječnja 2000. bilježi jednoznamenkaste negativne vrijednosti te je u siječnju iznosio minus 9,7, a u veljači minus 6,2 boda.

"I kod ovog indeksa veiliki pozitivan doprinos dolazi od rastućih očekivanja vezanih na promjene financijske situacije u kućanstvima ispitanika, dok su pogoršana očekivanja vezana za kretanja broja nezaposlenih u idućih godinu dana zaustavila značajniji oporavak spomenutog indeksa", navode analitičari RBA.

>>> Aleksić: Predložem da Sabor osnuje odbor za zaštitu potrošača

Indeks raspoloženja potrošača (IRP) također je zabilježio poboljšanje te se pomaknuo s minus 15,2 na minus 12,6 bodova u veljači.

"Pritom je poboljšano raspoloženje potrošača oko promjena u financijskoj situaciji u njihovim kućanstvima u proteklih 12 mjeseci te o promjenama ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj u istom razdoblju kao i očekivanja oko mogućih ulaganja potrošača u trajna dobra za kućanstvo", zaključuju analitičari RBA.

20. travanj 2024 07:40