Aktualno
StoryEditor

Indeks ‘ranjivosti‘: Utjecaj Rusije najjači u Mađarskoj

15. Travanj 2017.

Uoči sastanka Višegradske skupine, GLOBSEC Institut iz Bratislave objavio je rezultate istraživanja ranjivosti pojedinih zemalja članica EU, prema kojemu je izdan indeks ranjivosti, izloženosti pojedinih članica i onih koje to žele postati, ruskom utjecaju. Na vrhu popisa nalazi se Mađarska.

O tome, ali i o vlastitim perspektivama u sklopu Europske unije, ministri vanjskih poslova zemalja Višegradske skupine; Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska, raspravljali su u Varšavi, s ministrima Gruzije, Armenije, Azerbajdžana, Moldavije, Bjelorusije i Ukrajine.

Indeks ranjivosti protumačen je kao izloženost utjecaju Rusije, koja nastoji odvući dio zemalja središnje Europe iz EU-NATO konteksta, piše Foreign Policy.

Upravo je Mađarska najizloženija vanjskim utjecajima, kaže ovo izvješće, te dodaje da su odmah iza Mađara, najranjiviji Slovaci, Česi, pa Poljaci.

>>>Orban traži progon, zabranu Soroseva sveučilišta

Izvješće GLOBESEC Instituta kao razlog zašto je baš Mađarska "najranjivija" na ruski utjecaj navodi Viktora Orbana koji je opisan kao proruski orijentiran i antiliberalan politički vođa koji Rusiju i Putina ne vidi kao opasnost za EU ili NATO.

Slovačka je okarakterizirana zemljom čiju je javnost najlakše okrenuti prema Moskvi, zbog 8 posto glasova koliko je na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima dobila nacionalistička stranka "Naša Slovačka", a kojoj se pripisuje da je otvoreno proruski orijentirana.

Česi su najmanje proruski orijentirani, utvrđeno je u izvješću Instituta, jer su 2015. vlasti u Češkoj proklamirale kako Rusija iz temelja destabilizira europski sigurnosni sustav, te je zbog toga osnovan Centar za borbu protiv terorizma i hibridne prijetnje. Međutim te mjere, koje su usmjerene prema ograničavanju ruskog utjecaja je ublažio sam predsjednik Češke, Miloš Zeman.

Što se Poljske tiče, koja je tradicionalno antiruski raspoložena, iznenađuje pojava udruga iz civilnog društva, koje koriste negativna raspoloženja javnosti prema imigrantima, pogotovo onima iz Ukrajine, kako bi poljsku javnost usmjerila protiv vlasti u Ukrajini.

>>>Europski parlament donio rezoluciju protiv ruske propagande

Izvješće također nudi čitav niz preporuka, kao i primjera kako se postaviti prema Rusiji, u čemu prednjače Finci, ali cijelu temu najbolje zaokružuje zaključak sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica Višegradske skupine, kao i zemalja iz direktnog ruskog okruženja, a koje žele postati članicama EU:

- Pristupanje Europskoj uniji ne znači automatsku implementaciju zapadnjačkih vrijednosti kao niti daljnju efikasnu zaštitu od negativnog ruskog utjecaja, zaključak je Višegradske skupine.

20. travanj 2024 12:10