Aktualno
StoryEditor

Indija i EU za obnovu pregovora o slobodnoj trgovini

06. Listopad 2017.

Europska unija (EU) i Indija u petak su izrazile spremnost su obnoviti pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini, a istovremeno su odlučile ojačati suradnju u borbi protiv terorizma.

"Složili smo se da bi trgovinske odnose trebali podići na novu razinu. Krajnje je vrijeme da se postigne sporazum o slobodnoj trgovini između Indije i EU-a", izjavio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Juncker i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk predvodili su izaslanstvo EU-a, dok je premijer Narendra Modi predvodio indijsku skupinu na 14. summitu Indija-EU u New Delhiju.

"Kada okolnosti bude dobre, i samo onda kada budu dobre, ponovo ćemo pokrenuti pregovore o tom sporazumu", dodao je Juncker.

Pregovori o sveobuhvatnom Sporazumu o trgovini i ulaganju, koji bi trebao omogućiti bolji pristup roba na tržišta na način da se ukinu carine i pristojbe pokrenut je 2007., a od 2013. je u zastoju.

>>> INFOSYS: Indijci u Karlovcu otvaraju razvojni centar sa stotinjak inženjera

Glavni kamen spoticanja za EU je što Indija ne pristaje udovoljiti zahtjevima za ukidanje carina na automobile i automobilske dijelove te vino i žestoka alkoholna pića. Dvije se strane razilaze i oko prava intelektualnog vlasništva, a Europu također brine da li Indija ima primjerenu sigurnosnu infrastrukturu za zaštitu osobnih podataka.

EU je najveći regionalni trgovinski partner Indije, s trgovinskom razmjenom vrijednom 100 milijardi eura. Europska investicijska banka potvrdila je najveći do sada investicijski zajam u Indiji - 584 milijuna dolara vrijedan projekt izgradnje nove željezničke linije s 96 novih vlakova za podzemnu željeznicu u Bangaloreu.

Dvije strane su u zajedničkoj izjavi potvrdile i pojačanu suradnju u borbi protiv terorizma i radikalizacije, a dotaknuli su se i humanitarne krize s Rohingyama. Njih oko 500.000 je pobjeglo iz Mjanmara u Bangladeš, a EU traži smirivanje stanja i mogućnost povratka u svoje domove. Indijska vlada, međutim, namjerava deportirati oko 40.000 Rohingya i tvrdi da se ne radi o izbjeglicama već "ilegalnim imigrantima".

20. travanj 2024 08:26