Aktualno
StoryEditor

Indijci u Zagrebu otvorili tvrtku ACG Inspection Systems koja će poslovati s cijelom Europom i šire

13. Listopad 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Vlasnici tvrtke ACG Worldwide, a time i tvrtke ACG Lucaps, koja u Ludbregu proizvodi kapsule za lijekove, otvorili su još jednu kompaniju u Zagrebu. Riječ je o tvrtki ACG Inspection Systems, koja je nastala akvizicijom domaće IT tvrtke, IN2trace, i čiji je osnovni zadatak razvoj softverskih rješenja na području serijalizacije. Novoosnovana tvrtka pokrivat će tržišta Afrike, Rusije, Bliskog Istoka i Europe.

>>> IN2 grupa prodala tvrtku indijskoj korporaciji

- Hrvatska je postala zemlja od sve većeg značaja za našu Grupu. Sigurnost je ovdje na visokoj razini, baš kao i kvaliteta života, a geolokacija nam otvara vrata ne samo Europe, nego i nekih drugih tržišta, poput Turske i Rusije. ACG Worldwide nastavit će ulagati u Hrvatskoj, rekao je vlasnik kompanije Ajit Singh zahvalivši ambasadoru Indije, Sandeepu Kumaru na pomoći u povezivanju te kompanije s gospodarstvenicima u Hrvatskoj.

Punih 10 godina otkako je Lucaps otvorio pogone u Ludbregu, ACG Worldwide bilježi stalan rast, te trenutno drži 10 posto ukupnog europskog tržišta kapsulama za lijekove. Ludbreška postrojenja proizvedu oko 12 milijardi kapsula, a veličina tržišta u EU je oko 80 milijardi kapsula, otkriva sin vlasnika Karan Singh, ujedno i izvršni direktor cijele grupacije.

- U Europi bilježimo kontinuirani rast, pa smo sada u situaciji da nemamo dovoljno niti prodajnih niti proizvodnih kapaciteta. Dugoročno, cilj nam je zauzeti 50 posto europskog tržišta, a kratkoročno, kroz dvije do tri godine, planiramo dodatnu investiciju u proizvodnju od nekih 60 milijuna eura. Želimo izgraditi još jedan proizvodni pogon ovdje u Hrvatskoj, ne nužno u Ludbregu, o lokaciji još nismo detaljno razgovarali, rekao je Karan Singh. Naime, deset godina nakon, procjena menadžmenta ove kompanije, samo za potencijalne klijente u Eurupi, jest kako bi se potražnja za Lucaps kapsulama mogla kretati oko 40 do 50 milijardi kapsula. To je značajno više od onoga što Ludbreg u ovom trenutku može plasirati na tržište.

>>> Sandeep Kumar: Pomno pratimo hrvatske startupove i njihove inovativne proizvode

Tvrtka ACG Inspection Systems, kojoj je osnovni zadatak standardizacija proizvoda prema strogim europskim pravilima, odnosno serijalizacija svake pojedine kapsule, u početku će zapošljavati oko 30 ljudi, uglavnom IT stručnjaka.

- Kada smo skupina prijatelja i ja započeli ovaj posao, nismo mogli ni sanjati gdje će nas to odvesti. Našu je firmu prvo prepoznala In2 Grupa, a potom i ACG Worldwide, i sada smo dio te velike grupe. Za nas osobno i za tvrtku, to je veliki korak, rekao je Dejan Panjković, koji će i dalje voditi ured ACG Inspection Systemsa u Zagrebu kao centralno mjesto poslovanja za cijelu Europu.

03. svibanj 2024 02:06