Aktualno
StoryEditor

Indijski premijer pozvao na tranziciju prema društvu bez gotovine

30. Studeni 2016.

Indijski premijer Narendra Modi je pozvao male trgovce i radnike koji novac zarađuju u dnevnom ritmu da prigrle digitalne modalitete plaćanja nakon što je vlada iznenada zabranila korištenje novčanica u visokim denominacijama.

Modi je u redovnom mjesečnom obraćanju naciji na državnom radiju rekao da je zabrana novčanica od 500 i 1000 rupija na snazi od 8. studenog pogodila milijune građana, ali i da je nužna u borbi protiv korupcije, prikrivanja bogatstva i krivotvorenja novčanica.

-  Ja želim svojoj trgovačkoj braći i sestrama reći da je ovo šansa za ulazak u digitalni svijet. Točno je da stopostotno društvo bez gotovine nije moguće, ali zašto mi ne bismo utrli put početku društva s manje gotovine u Indiji? Mi se postupno možemo odmaknuti od društva s manje gotovine prema društvu bez gotovine - rekao je premijer pozivajući građane da koriste aplikacije za mobilno bankarstvo i kreditne kartice.

Credit Suisse procjenjuje da se više od 90 posto transakcija u Indiji provodi gotovinom. Iako je proboj pametnih telefona i pad cijena podatkovnog interneta doveo do jačanja digitalnih oblika plaćanja, ono se još uvijek odnosi na malen dio stanovništva.

Modi je pozvao mlade ljude sklonije tehnologijama da odvoje vremena i nauče druge kako se koriste digitalne platforme plaćanja, prenosi Reuters.

20. travanj 2024 15:11