Aktualno
StoryEditor

Indijski regulatori sasjekli cijene lijekova protiv tumora za 86 posto

07. Ožujak 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Nacionalna agencija za farmaciju u Indiji jednostranom je odlukom za čak 86 posto smanjila cijenu pojedinih lijekova namijenjenih oboljelima od raka. Prvi na meti Agencije našao se lijek Irresa, namijenjen oboljelima od raka pluća, indijskog proizvođača  Astrazeneca Pharma India Limited.

Na udaru regulatornog tijela našao se i proizvođač Emcure Pharmaceuticals, zbog antitijela Biceltis, potrebnog za tretman oboljelih od raka, pa je i tom lijeku drastično smanjena cijena.

Radikalno su smanjeni i farmaceutski proizvodi koji se koriste u postupcima kemoterapije. Tako je bitno pojeftinio i farmaceutski pripravak za kemoterapiju Doceaqualip, za 37 posto. Tableta Levin, koja se koristi kod leukemije, pojeftinila je za 25 posto.

>>>Kako prepoznati rak crijeva?

- Osim lijekova koji se koriste za liječenje raka, na red će doći i lijekovi za dijabetes, bakterijske infekcije i regulaciju tlaka. Reducirat ćemo njihove cijene između 25 i 50 posto - rekao je čelnik državne Agencije za farmaciju, Bhupendra Singh.

Stižu i prve reakcije indijskih liječnika. U razgovoru za India Times, liječnik bolnice Tata Memorial, pozdravlja pojeftinjenje lijekova:

- To je veliko olakšanje za oboljele od raka. Pacijenti koji su prijavljeni ovdje u Tati lijekove dobivaju besplatno, jer ih mi nabavljamo po sniženim cijenama i do 80 posto, ali u privatnoj praksi to je jako skupa avantura. Postoje pojedini lijekovi, pogotovo u liječenju leukemije, koje pacijenti moraju uzimati godinama. Kako su oni vrlo skupi, pacijenti postupno odustanu od tih terapija.

Upravo su liječnici iz ove bolnice preuzeli inicijativu i prijavili nadležnoj agenciji da se pojedini lijekovi na tržištu prodaju po nerazumno visokim cijenama. Ovo smanjenje cijena je, zapravo, rezultat njihovog djelovanja.

25. travanj 2024 02:52