Aktualno
StoryEditor

Industrija online zdravlja u Kini cvjeta i koketira s propašću

19. Svibanj 2018.

Kineske internetske kompanije mijenjaju potrošačke navike pružanjem usluga mobilnog plaćanja i online trgovine, a po novom svoj doseg šire na zdravstveni sektor koji je već neko vrijeme u potrazi za načinom kako pomoći preopterećenim liječnicima, javlja Forbes.

Za razliku od Amerike, gdje tech divovi poput Applea i Amazona svoje ambicije u zdravstvenom sektoru ispunjavaju izgradnjom klinika za zaposlenike, kineske kompanije posljednjih nekoliko godina eksperimentiraju s online zdravstvom. Od manjih startupa do većih kompanija kao što su Alibaba i Tencent, tvrtke nastoje poboljšati učinkovitost bolnica stvaranjem aplikacija namijenjenih za organizaciju online sastanaka, kao i postavljanje dijagnoza.

>>>Budućnost zahtijeva ‘snažnije i slobodnije’ zaposlenike lišene straha od gubitka posla

Ipak, rezultati su dosad bili raznoliki. Bez obzira što su platforme privukle mnoge korisnike i smanjile vrijeme čekanja u bolnicama, analitičari tvrde da su one daleko od profitabilnih. U međuvremenu je zdravstveni sektor također osjetio mnoge beneficije moderne tehnologije. Umjetna inteligencija i big data koriste se za pohranu medicinskih podataka i osposobljavanje robota pomoćnika.

Zemljopisna neravnoteža

Kina ima stvarnu potrebu za digitaliziranim medicinskim uslugama koje mogu pomoći bržoj dijagnozi. Ova se zemlja suočava s problemom da na tisuću stanovnika dolaze manje od dva liječnika. Drugi je problem velika zemljopisna neravnoteža jer je većina medicinskih ustanova koncentrirana u metropolama, što prisiljava mnoge pacijente da putuju na velike udaljenosti kako bi potražili bolju i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu. To naravno dovodi do velikih gužvi u javnim bolnicama diljem gradova gdje se satima čeka u redu na pregled.

>>>‘Frankenštajnski pothvat’: Znanstveni tim Nenada Šestana aktivirao svinjski mozak izvan tijela

Tech tvrtke u tom su problemu otkrile savršenu poslovnu priliku. AliHealth, zdravstvena kompanija u vlasništu Alibabe, nastoji stvoriti mrežu online bolnica za daljinsko postavljanje dijagnoza, te dostavu lijekova na recept izravno na adresu potrošača.

WeDoctor, u vlasništvu Tencenta, je startup vrijedan oko 5,5 milijardi dolara, a nudi online konzultacije koje pacijente povezuju s liječnikom kroz video razgovor. Postoji i startup Ping An Good Doctor koji je nedavno pomoću IPO-a prikupio 1,1 milijardu dolara, a isto tako pruža daljinske konzultacije te zdravstvene pakete namijenjene obiteljima.

>>>Jack Ma: Alibaba razvija autonomne automobile koji su partneri, a ne samo alat za vožnju

Broj korisnika raste iz dana u dan, WeDoctor i Ping An Good Doctor broje na stotine milijuna registracija, dok je u nekim bolnicama čekanje na pregled smanjeno za gotovo 20 posto.

No, kompanije imaju svakodnevne borbe kako bi svojim aplikacijama zaradile novac zbog problema regulatorne nesigurnosti i nespremnosti pacijenata da plate više za uslugu.

Cirkulacija lažnih lijekova

Kineski im zakon zabranjuje naplaćivanje pomoći za rezervaciju termina u državnim bolnicama. Jedino što mogu je naplatiti naknadu za online konzultacije, no njihove usluge nisu obuhvaćene sustavom socijalnog osiguranja zbog čega pacijenti moraju plaćati iz vlastitih prihoda. Online prodaja lijekova na recept prije dvije godine je bila ograničena jer regulatori nastoje pooštriti pravila zbog cirkulacije lažnih lijekova.

Sve to utjecalo je na povjerenje investitora. Dionicama tvrtke Ping An Good Doctor trguje se ispod IPO cijene nakon što je kompanija izvijestila o prošlogodišnjem gubitku od 158 milijuna dolara.

>>>Jeremy White: Umjetna inteligencija neće nam biti nadređena

Tržišna kapitalizacija AliHealtha smanjila se posljednje dvije godine za gotovo 13 milijardi dolara, zbog čega se sada bore kako bi stvorili profit. Manji startupi isto tako imaju niz poteškoća, no to ne znači da će industrija online zdravstva propasti.

Ona je i dalje najbolji način za pribavljanje medicinskih resursa stanovnicima udaljenih područja, a vlasti Pekinga izrazile su jasnu podršku takvim uslugama. Ipak, bit će potrebno neko vrijeme kako bi se prevladale regulatorne prepeke prije no što te tvrtke počnu stvarati značajnije prihode.

Blaži zakoni o privatnosti

U međuvremenu su krenuli istaživati potencijalne načine za svaranje vrijednosti iz njihove velike baze korisnika. Alibaba, Tencent i manji startupi kao što su Infervision i Yitu Technologies koriste podatke o pacijentima kako bi razvili dijagnostičke alate temeljene na umjetnoj inteligenciji. Tencent je tako prošle godine razvio sustav koji uključuje stotinjak bolnica diljem države koji pomaže pri otkrivanju ranih znakova raka.

>>>South Central Ventures investirao u platformu LittleDot koja povezuje roditelje i pedijatre

Za zemlju koja se suočava s velikim manjkom kvalificiranih radiologa, rezultati su značajni. Jednom robotu potrebno je oko 10 sekundi za skeniranje slike pluća i otkrivanje tumora sa stopom točnosti od oko 90 posto. Radiologu u prosjeku treba oko 15 do 30 minuta za isto.

Iako je potrebno ublažiti zakone o privatnosti kako bi se osjetile sve beneficije AI dijagnostičkih alata, trenutni napredak izgleda zadovoljavajuće.

26. travanj 2024 06:50