Aktualno
StoryEditor

Industrijska proizvodnja porasla 25. mjesec zaredom, za 2,3 posto

31. Ožujak 2017.

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u veljači porasla 2,3 posto, što je već 25. mjesec zaredom kako raste, ali sporije nego mjesec dana prije i manje od očekivanja.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak da je industrijska proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, u veljači porasla za 2,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

>>>DZS: Pada broj patentnih prijava, priznatih patenata

To je sporiji rast nego mjesec dana prije, kada je industrijska proizvodnja ojačala 4,0 posto na godišnjoj razini, i manji od očekivanja.

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je u veljači industrijska proizvodnja porasla za 4,1 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene rasta kretale su se u rasponu od 3,1 do 5,5 posto.

Tako je u veljači nastavljen trend rasta industrijske proizvodnje na godišnjoj razini, koji traje već 25 mjeseci, što nije zabilježeno još od predrecesijske 2007.

>>>DZS potvrdio rast prometa u trgovini na malo, nastavljen rekordni pozitivni niz

-Iako stopa rasta ukazuje na usporavanje dinamike rasta, posljednji podaci DZS-a ipak potvrđuju nastavak pozitivnog ciklusa koji datira od veljače 2015. godine, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

U veljači je najviše, za 12,1 posto na godišnjoj razini, skočila proizvodnja intermedijarnih proizvoda, dok je proizvodnja energije porasla 2,2 posto.

S druge strane, proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju pala je za 8,8, a s padom od 5 posto slijedila je proizvodnja kapitalnih proizvoda. Proizvodnja netrajnih proizvoda, pala je, pak, 4,6 posto na godišnjoj razini.

I dok je na godišnjoj razini porasla, na mjesečnoj je razini proizvodnja pala za 1,4 posto.

-Mjesečni pad podržan je nižom proizvodnjom u svim kategorijama, ali je bio nešto izraženiji u kategoriji intermedijarnih proizvoda, za 11,8 posto, navode analitičari RBA.

Ističu i da u idućim mjesecima očekuju nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta industrijske proizvodnje, a time i pozitivan doprinos bruto dodanoj vrijednosti cjelokupnog gospodarstva.

>>>Njemačka industrijska proizvodnja u prosincu neočekivano pala najviše od 2009.

U prva dva mjeseca ove godine industrijska je proizvodnja porasla 3,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Poraste li proizvodnja i u ovoj godini to bi bila četvrta godina zaredom kako raste. U 2016. godini industrijska je proizvodnja porasla za 5,0 posto, znatno brže nego prethodnih godina.

06. svibanj 2024 18:55