Aktualno
StoryEditor

Inflacija u eurozoni blago ojačala u kolovozu

31. Kolovoz 2017.

Godišnja inflacija u eurozoni blago je ojačala u kolovozu nakon dva mjeseca stabilnog rasta cijena, potaknuta osjetno skupljom energijom, pokazuju u četvrtak objavljene procjene europskog statističkog ureda.

U mjesecu na izmaku godišnja stopa inflacije mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) trebala bi iznositi 1,5 posto i time blago porasti nakon što se u prethodna dva mjeseca zadržala na razini od 1,3 posto, procjenjuju u Eurostatu.

>>>OECD: Na horizontu nestašica radne snage, inflacija

Time bi rast cijena u zoni primjene zajedničke europske valute ponovo dosegnuo razinu iz ožujka, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

Najviše je u kolovozu prema procjenama Eurostata poskupjela energija, četiri posto na godišnjoj razini i gotovo dvostruko snažnije nego u srpnju. Zamjetno su porasle i cijene prerađene hrane, te alkoholna pića i duhanski proizvodi, za dva posto.

>>>Inflacija u srpnju ubrzala na 0,8 posto, porasle cijene u restoranima

Ako se izuzmu oscilacijama podložne cijene energije i svježe hrane, takozvana temeljna inflacija u eurozoni zadržala se u kolovozu na razini prethodnog mjeseca kada je iznosila 1,3 posto.

U Europskoj središnjoj banci (ECB) pozorno prate upravo temeljnu inflaciju pri odlučivanju o kamatnim stopama koje su trenutno na najnižim razinama od uspostave zone primjene zajedničke europske valute. Pokrenuli su također opsežan program kupnje imovine kako bi potaknuli rast cijena i gospodarske aktivnosti. ECB službeno cilja na stopu inflacije od ‘nešto ispod dva posto‘.

04. svibanj 2024 23:50