Aktualno
StoryEditor

Inflacija u Hrvatskoj u svibnju 1,9 posto, najviša od 2013.

15. Lipanj 2018.

Potrošačke su cijene u Hrvatskoj u svibnju bile za 1,9 posto veće nego u istom lanjskom mjesecu, što je najviša stopa inflacije još od polovice 2013. godine, pokazuje u petak objavljeno izvješće Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Rast cijena od 1,9 posto na godišnjoj razini predstavlja ubrzanje u odnosu na 1,3-postotni rast mjesec dana prije, a to je i najveći rast cijena od kolovoza 2013. godine.

„Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, su 18. mjesec za redom nastavile s pozitivnim godišnjim stopama rasta, pri čemu je u svibnju zabilježena najveća stopa rasta od kolovoza 2013.”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Cijene hrane porasle 5,8 posto

Po podacima DZS-a, u svibnju su na godišnjoj razini najviše porasle cijene u sektoru prijevoza, 4,1 posto, pri čemu su cijene goriva za osobna vozila skočile 8,5 posto.

S rastom od 3,4 posto slijedile su cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva, dok su cijene u restoranima i hotelima porasle 3 posto.

Znatno su, 2,9 posto, porasle i cijene alkoholnih pića te duhana, a s rastom od 1,5 posto pratile su ih cijene hrane i bezalkoholnih pića.

>>>Inflacija u eurozoni ubrzala, najviše skočile cijene energije

Među cijenama hrane, najveći skok zabilježile su cijene povrća, za 5,8 posto, dok su cijene voća porasle 5,5 posto.

Cijene zdravlja porasle su, pak, za 1,4 posto, dok su cijene komunikacije, kao i rekreacije te kulture, porasle za 0,7 posto.

Cijene raznih dobara i usluga ojačale su za 0,5, a obrazovanja za 0,4 posto.

S druge strane, najveći pad na godišnjoj razini, za 0,2 posto, u svibnju su zabilježile cijene pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja kućanstva, dok su cijene odjeće i obuće smanjene za 0,1 posto.

Rast cijena i na mjesečnoj razini

Potrošačke su cijene u svibnju porasle i na mjesečnoj razini, za 0,4 posto.

Pritom su najviše porasle, za 1,9 posto, cijene prijevoza, pri čemu su cijene goriva za osobna vozila porasle 3,4 posto, dok su cijene zračnog putničkog prijevoza skočile više od 11 posto.

Cijene hrane i bezalkoholnih pića u svibnju su, u odnosu na travanj, porasle za 0,3 posto, a cijene alkoholnih pića i duhana za 0,2 posto.

I u većini ostalih sektora cijene su na mjesečnoj razini porasle, dok su najviše pale cijene raznih dobara i usluga, za 0,3 posto.

>>>Eurostat: Godišnja inflacija u eurozoni u ožujku ubrzala na 1,4 posto

Na mjesečnoj su razini pale i cijene odjeće i obuće, kao i restorana i hotela, za 0,1 posto.

U prvih pet mjeseci ove godine potrošačke su cijene u prosjeku bile za 1,2 posto veće nego u istom lanjskom razdoblju.

„Očekujemo da će nastavak godišnjih stopa rasta potrošačkih cijena biti podržan višim cijenama prehrane i energije, kao i snažnijom domaćom potražnjom koja bi trebala gurati cijene prema višim razinama. Tako bi prosječna godišnja stopa inflacije na razini ove godine mogla iznositi 1,4 posto u odnosu na 1,1 posto u 2017.”, zaključuju analitičari RBA.

25. travanj 2024 08:02