Aktualno
StoryEditor

ING: Apsolutna dominacija električnih automobila u EU do 2035. godine

14. Srpanj 2017.

Državne subvencije, manji troškovi baterija i ekonomičnija proizvodnja rezultirat će apsolutnom dominacijom električnih automobila na europskom tržištu do 2035. godine, predviđaju analitičari ING-a.

Međutim, upozorili su i na to da bi proizvođači električnih automobila iz Europe mogli izgubiti bitku s onima iz SAD-a i Azije koji već sad prednjače u proizvodnji baterija.

Iz nizozemske banke kažu da će električni automobili zavladati cestama između 2017. i 2024., jer cijene takvih automobila padaju, a doseg koji automobil može postići jednim punjenjem je povećan, dok istodobno infrastruktura za punjenje niče diljem većih gradova.

>>>Komisija financira punionice električnih vozila na koridoru koji uključuje Hrvatsku

Autori izvješća predviđaju da će u Njemačkoj do 2024. godine cijena posjedovanja električnog automobila, što uključuje troškove kupnje i punjenja, biti jednaka kao i za konvencionalni automobil, a prekretnica prelaska potrošača na električne automobile dogodit će se nakon što padnu cijene baterija.

Do kraja sljedećeg desetljeća, proizvođači automobila proizvodit će isključivo električne modele, a švedska tvrtka Volvo nedavno je obilježila početak tog trenda rekavši da će od 2019. proizvoditi samo hibridne i električne automobile, prenosi Guardian.

>>>Renault Zoe: Najprodavaniji električni automobil u Europi stigao u Hrvatsku

Izvješće ING-a očekuje da će automobili na baterije biti povoljniji i što se tiče prodajne cijene i što se tiče infrastrukture, ipak europski proizvođači vjerojatno će zakasniti s početkom proizvodnje takvih modela.

U izvješću stoji da će europska konkurentska prednost proizvodnje motora s unutarnjim izgaranjem nestati poboljšanjem baterija za električna vozila.

Gomila najava vezanih uz proizvodnju električnih automobila koje su objavljene u posljednje vrijeme, uključujući i strategiju elektrifikacije Volva, uzrokovale su reakciju naftnih kompanija.

>>>Kraj jedne ere: Volvo gasi proizvodnju automobila na fosilna goriva

Na energetskoj konferenciji koja se prošlog tjedna održala u Istanbulu, predstavnici anglo-nizozemske kompanije Shell, nacionalne naftne kompanije Saudijske Arabije i Međunarodne agencije za energiju (IEA) odbacile su predviđanja da će električna vozila uzrokovati smanjenje potražnje za naftom.

U četvrtak je IEA povisila prognozu o globalnoj potražnji za naftom u 2017. do 98 milijuna barela dnevno, što je porast za 1.4 milijun barela dnevno u odnosu na projekciju od prošlog mjeseca.

19. travanj 2024 17:30