31. ožujak 2019.

Ingra: Čija god struja bio, Davor Štern neće dati da se Arena jeftino proda

Unatoč tome što se u medijima nagađalo da je razlog nedavnih kadrovskih promjena u Ingri sukob dviju struja u vezi s tim hoće li ta tvrtka prodati zagrebačku Arenu ili ne Gradu Zagrebu kako bi se osnovao sportski holding, novi predsjednik Nadzornog odbora Davor Štern rezolutno je odbio takvu mogućnost. Ne samo da je rekao da to nije opcija, nego je tijekom telefonskog razgovora vrlo pristojnim, ali autoritativnim glasom ostavio dojam da tako zaista i misli.

Prodaja Arene Zagrebu, koja je u vlasništvu Ingrine tvrtke kćeri Lanište, kako sada izgleda, nije glavni razlog sukoba unutar NO-a i Uprave. Prodaja nije isključena, ali investitoru koji bi ponudio bolju cijenu nego što je Zagreb može dati, a ne dogodi li se to, sadašnje promjene više sugeriraju na to da se Arena kontrolira nego da se izađe ususret zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću.

Nekoliko Bandićevih ljudi

Odbijanje mogućnosti prodaje Arene, dakle, dolazi od čovjeka za kojeg neki misle da je baš on zagovornik te ideje za koju je zainteresiran i Bandić, kojem se u posljednje vrijeme pojavila želja da osnuje sportski holding, a okosnica te nove tvrtke trebala bi biti velelebna sportska dvorana u vlasništvu Ingre.

Prema onome što smo mogli čuti od sugovornika izvan kompanije, Bandićeva je ideja da sportske objekte u Zagrebu da pod hipoteku kako bi se kreditom otkupila Arena, a kao jednog od najozbiljnijih kandidata za predsjednika Uprave eventualnog sportskog holdinga spominje se ime Zdenka Mahmutovića, još jednog člana NO-a Ingre.

Šterna pak povezuju s Bandićem jer je bio njegov zastupnik u Skupštini Grada Zagreba, ali to ne znači da mora biti zagrižen za Bandićevu ideju.

Odluče li se pak na prodaju, što nije isključeno, pitanje je hoće li to moći sada platiti Grad Zagreb s obzirom na cijenu. Prije će biti da bi je mogao kupiti neki privatni, možda strani investitor. Da su država i Grad iskoristili priliku otkupiti Arenu nakon sedmogodišnjeg zakupa, platili bi je 600 milijuna kuna.

Više pročitajte u novom Lideru. Može i digitalno.