12. svibanj 2019.

Inicijativa ‘67 je previše‘ prikupiila više od 600.000 potpisa

https://www.youtube.com/watch?v=wZZAPA8RJHg

Sindikalna inicijativa "67 je previše" priupila je više od 600.000 potpisa građana za raspisivanje referenduma kako bi se spriječilo dizanje dobne granice za odlazak u punu mirovinu na 67 godina. Organizatori očekuju održavanje referenduma početkom rujna.

Potpisi stižu i dalje, a stizat će i u narednim danima cijeli tjedan, navodi Mirela Bojić, nacionalna koordinatorica inicijative.

- Umirovljenici, stari ljudi sa drhtavim rukama su potpisivali na naše potpisne knjižice. Dakle, i mladi i stari i oni srednjih godina su shvatili koliko je ovo važno za sve nas, koliko je ovo važno za cijelu našu državu i za budućnost svih nas. Želimo da ovo bude primjer da hrvatski građani mogu napraviti nešto, da mogu napraviti promjenu, da mogu dići svoj glas, da ga mogu pokazati - rekla je Bojić, nakon čega je simbolički u zrak pustila balon s brojem 67 i pojela Bronhi bombon.

Inicijativa, koje je potpise prikupljala od 27. travnja, sada će se s ih pregledati i s njima se zaputiti u Sabor. Za raspisivanje referenduma potrebno je najmanje 373.568 važećih potpisa.

- Potpisi su dokaz da građani ovakvu mirovinsku reforme ne žele. Ni jedna Vlada, pa ni hrvatska Vlada, ne smije ovo ignorirati - poručila je Bojić.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel rekao je da bi početak rujna bilo optimalno vrijeme za održavanje referenduma, iako navodi da očekuje opstrukcije.