05. ožujak 2019.

Inicijativa: Poslodavce treba osloboditi plaćanja bolovanja ako šalju radnike na sistematski

Udruga nezavisnih poduzetnika poslodavaca pokrenula je inicijativu kojom traži da se poslodavce oslobodi plaćanja bolovanja radnicima ako im jednom godišnje plaća obavezni sistematski pregled. Ostali poslodavci prema toj bi inicijativi bili dužni radnicima plaćati maksimalno tri tjedna bolovanja godišnje. Međutim, ako je bolest posljedica ozljede na radu, poslodavac i dalje treba imati obvezu plaćanja bolovanja, stoji u priopćenju te udruge.

- Na taj način bi se poboljšao fond zdravstva jer bi ovo rasterećenje potaklo mnoge poslodavce da uvedu sistematske preglede za svoje radnike. Tako bi se prevencijski otkrilo mnogo bolesti koje su inače u svojem kasnijem stadiju veliko novčano opterećenje bolesnicima i zdravstvenom sustavu, ali da to ostaje izbor poslodavca, a ne obaveza - pojašnjavaju iz Udruge nezavisnih poduzetnika poslodavaca.

Svoj potez objašnjavaju time što je s 1. siječnjom ove godine porastao doprinos za zdravstveno osiguranje s 15 na 16.5 posto te su tako stečeni uvjeti za rasterećenjem poslodavaca što se tiče plaćanja bolovanja. Budući da su poslodavci, tumače iz Udruge, sada dvostruko opterećeni plaćanjem doprinosa za zdravstveno i bolovanje do 42 dana koje se može ponavljati u tijeku godine i nekoliko puta.

- Dosada nijedna studija parafiskalnih nameta nije namjerno htjela iskazati teret bolovanja na teret poslodavca kao parafiskalni namet jer je to ogroman teret za poduzetnike i glavna prepreka za planiranje radnih odnosa na neodređeno vrijeme zbog kojeg pate i radnici i poslodavci - tumači se.

Također, predlažu i izmjene Zakona o trgovačkim društvima.

Vlada bi trebala uvesti novi pojam pravnog zastupnika društva kako bi se izbjegli represivni doprinosi za upravu, odnosno izvršne direktore koji nemaju upravljačku funkciju, nego samo zastupaju društvo.

- Treba se definirati pojam pravnog zastupnika društva koji se sada nespretno zove ‘uprava‘ odnosno ‘izvršni direktor‘. Problem su osobe koje su u procesu samozapošljavanja etiketirane kao direktori te za svoje mikroposlovanje moraju sebi isplaćivati prema članku 21. Zakona o doprinosima plaću koja ne može biti manja od umnoška iznosa prosječne plaće i koeficijenta 0.65 - napisao je u priopćenju predsjednik Udruge Petar Lovrić koji je inicijativu usmjerio prema Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, Ministarstvu financija te Ministarstvu pravosuđa.