Aktualno
StoryEditor

Inoviran najbrži prst: Na natječaju za inovacije ni spori neće ostati kratkih rukava

22. Veljača 2019.

Kvaliteta projekta, a ne brzina ključna je za dodjelu potpora u natječaju namijenjenom novoosnovanim mikro, malim i srednjim poduzećima. Prijavitelji neće biti u neravnopravnom položaju zbog vremena prijave na natječaj - izjavili su za Lider iz Ministarstva gospodarstva koje je optuženo kako je ponovno lansiralo natječaj po principu ‘najbržeg prsta‘ iako je ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac svečano obećala kako se to više neće ponoviti. Ne samo da negiraju metodu ‘najbržeg prsta‘, već kažu i da su spremni povećati alokaciju ako se na natječaj prijavi više od 250 poduzetnika.

Raspisivanje natječaja nezahvalan je posao u ministarstvima nakon poduzetnicima vrlo poznatog fijaska pod sintagmom ‘najbrži prst‘. Stigma tih natječaja čije se trajanje svelo na treptaj oka prelijeva se na svaki novi raspisan natječaj u kojem je jedan od faktora brzina prijave. Stoga se na meti medija našao natječaj Inovacije novoosnovanih MSP-ova – II faza u sklopu kojeg je osigurano 150 milijuna kuna za mikro, male i srednje novoosnovane firme koje na tržište lansiraju inovativne proizvode i usluge pogodne za izvoz. Prijave na natječaj otvorene su 15. veljače, a zaprimat će se do 29. lipnja 2020.

- Otvoreni postupak je vrsta postupka dodjele bespovratnih sredstava koji je moguće provesti u modalitetu privremenog ili trajnog poziva, pri čemu se u oba modaliteta sredstva dodjeljuju temeljem prihvatljivosti projekta, prijavitelja, aktivnosti i troškove te ocjene kvalitete projektnih prijedloga. Razlika je u tome da se kod privremenog poziva projektni prijedlozi međusobno uspoređuju te se rang lista kreira na temelju broja bodova, dok se u modalitetu trajnog poziva projektni prijedlozi međusobno ne uspoređuju, već se obrađuju i ocjenjuju po načelu prvenstva, odnosno prema redoslijedu podnošenja - pojašnjavaju iz Ministarstva.

Dodaju kako načelo prvenstva prema datumu i vremenu podnošenja pojedinog projektnog prijedloga koje se primjenjuje u modalitetu otvorenog trajnog poziva ne znači ujedno i dodjelu potpore.

- To se prvenstvo odnosi samo i jedino na redoslijed kojim projektni prijedlozi ulaze u postupak obrade i ocjenjivanja, uz potreban minimalni ukupni zbroj od 60/100 bodova. Drugim riječima, projektni prijedlozi se obrađuju i ocjenjuju redoslijedom kojim su podneseni - argumentiraju iz MINGO-a zašto se ovaj natječaj ne može smatrati ‘najbržim prstom‘.

To dodatno potkrepljuju iz resora ministrice Žalac. Oni kažu kako se poduzetnicima ostavilo dovoljno vremena za pripremu projektnih prijedloga s obzirom na to da je poziv na ovaj natječaj objavljen u prosincu. Također, ističu kako je pored e-savjetovanja i konzultacije sa zainteresiranom javnošću, oformljena i radna skupina za ovaj natječaj te da nije bilo nikakvih neslaganja i nedoumica s modalitetom.

- Poduzetnici inovatori, a posebno oni koji se tek osnivaju radi provođenja svoje ideje, ne mogu i ne žele čekati duže nego što je nužno na evaluacije njihovih prijava. Mogućnost da prijave svoju ideju danas i da ista za financiranje bude spremna u najkraćem mogućem periodu kako bi bila prva na tržištu važna je i prepoznata kroz ovaj natječaj - pojašnjavaju za Lider iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU.

Dostatnost alokacije

Budući da projektni prijedlozi još nisu prošli sve faze obrade, iz Ministarstva gospodarstva kažu da se ne može govoriti o tome koliko je sredstava ostalo. Upravo u tome pronalazi zamjerku konzultantica za fondove EU Ariana Vela koja naglašava kako bi sustav trebao omogućiti korisnicima uvid u to koliko je još bespovratnih sredstava ostalo na raspolaganju.

Međutim, iz Ministarstva gospodarstva poručuju kako nitko ne bi trebao ostati ‘kratkih rukava‘.

- Ako se pokaže da u Hrvatskoj, na trenutno otvorenom natječaju za Inovacije novoosnovanih MSP-ova – II faza, postoji više od 250 novoosnovanih poduzetnika s inovativnim, za tržište novim proizvodima i uslugama, više smo nego odlučni da razmotrimo alternativna rješenja jer su inovacije i poticanje inovacija važan segment razvoja gospodarstva u cjelini, a iz ESI fondova postoji mogućnost povećanja alokacija za potrebe sufinanciranja inovacija MSP-ova.

Iz Ministarstva regionalnog razvoja očekuju da će alokacija od 150 milijuna kuna biti ipak dostatna, ali najavljuju i novi natječaji.

- Uskoro slijedi i objava poziva s alokacijom od više od 600 milijuna kuna za ulaganja veće vrijednosti u inovacije u područjima pametne specijalizacije. U tijeku je, također u modalitetu otvorenog poziva i vaučer poziv, kojim u 30-ak dana od prijave mali i srednji poduzetnik može dobiti sredstva za stručnu podršku svojim inovativnim aktivnostima od strane znanstveno-istraživačkih organizacija.

25. travanj 2024 02:01