Aktualno
StoryEditor

Instantor prvi AISP fintech u Švedskoj, uskoro i u Hrvatskoj

25. Rujan 2018.

Švedska financijska regulatorna agencija FSA odobrila tvrtci Instantor prijavu da u Švedskoj posluje kao registrirani pružatelj usluga informiranja o računu (AISP), u skladu s PSD2 direktivom. Instantor je tako postala prva AISP fintech tvrtka u Švedskoj koja je dobila takvo odobrenje FSA, što znači da sada u potpunosti zadovoljava sve legalne preduvjete za nastavak rada na uslugama usmjerenima na potrošače, a koje se temelje na podacima s bankovnih računa krajnjih korisnika, što je upravo okvir otvorenog bankarstva koji je postavila PSD2 direktiva.

A to je vrlo bitno za Hrvatsku jer sada Instantor od Hrvatske narodne banke može tražiti licenciranje, ali po takozvanom ‘passporting‘ principu. To znači da se licencija izdana od regulatora bilo koje članice EU ( u ovome slučaju švedskog FSA) prenosi na teritorij drugih članica prijavom lokalnom regulatoru, u ovom slučaju Hrvatskoj narodnoj banci.

Implementacijom PSD2 direktive, registrirani pružatelj usluga informiranja o računu (AISP) može dobiti pristup podacima klijenata banaka te pomoću njih kreirati personalizirane usluge. Banke su, s druge strane obavezne omogućiti pristup navedenim podacima otvaranjem svojih API sučelja, bez potrebe ulaska u ugovorne odnose sa AISP-ovima, ali uz obavezan pristanak krajnjeg korisnika.

>>> FOTO: Dolazi li otvoreno bankarstvo u Hrvatsku? Ukratko, da!

Instantor, čiji direktor u Hrvatskoj je Robert Ilijaš, koristi podatke banaka za digitalizaciju procesa financiranja korisnika te ubrzava i pojednostavljuje način na koji financijske ustanove donose odluke o odobravanju zajmova. Tvrtka trenutno ima integrirano više od 300 banaka na 25 tržišta, s potencijalnim dosegom od pola milijarde ljudi u Europi, Latinskoj Americi i Aziji.

- Proces rada na prijavi bio je vrlo intenzivan, a pokrenuli smo ga ovog proljeća. Imali smo jako dobru komunikaciju sa švedskom FSA, a naša prednost je bila da smo vrlo rano i ozbiljno shvatili prilagodbu  PSD2 direktivi. Ova autorizacija i dozvola švedske FSA potvrda je da kvalitetno radimo svoj posao, izjavio je Oskar Löthberg, voditelj pravne službe u Instantoru.

Simon Edström, CEO u Instantoru, dodaje kako dozvola švedske FSA znači da mogu nastaviti u razvoju proizvoda, koji pomažu krajnjim korisnicima banaka i financijskih ustanova dokazati svoje stvarne financijske mogućnosti.

- To je vrlo važan doprinos financijskoj industriji, u smislu digitalizacije procesa financiranja, kao i značajan korak za budućnost Instantora – zaključuje Edström.

Instantor kao treća strana, pruža potpunu uslugu bankama i financijskim organizacijama u prepoznavanju pravog financijskog kapaciteta njihovih krajnjih korisnika. S Instantorovim online rješenjima, financijske organizacije mogu povećati stopu prihvaćanja zajmova krajnjih korisnika te smanjiti rizik. Instantor ima više of 300 integriranih banaka na 25 tržišta, više od 150 klijenata u Europi, Južnoj i Sjevernoj Americi i Aziji. Instantor je švedska tvrtka osnovana 2010. godine s uredima u Stockholmu, Zagrebu  i Malagi te zapošljava više od 50 ljudi. Instantor je AISP autorizirana fintech tvrtka od strane švedske FSA, u skladu s PSD2 direktivom. U travnju 2018. godine Financial Times proglasio je Instantor trećom najbrže rastućom tvrtkom u švedskom fintech segmentu.


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

24. travanj 2024 12:47