Aktualno
StoryEditor

Institut Ruđera Boškovića otvara vrata ljubiteljima znanosti

20. Travanj 2018.

Institut Ruđera Boškovića (IRB) otvorit će u subotu, 19. svibnja, svoja vrata ljubiteljima znanosti i ponudit će im bogat program pod nazivom "BašTINa znanosti" koji će biti ‘u znaku‘ Europske godine kulturne baštine koja se obilježava ove godine, a predstavit će bogatu Ruđerovu znanstvenu baštinu.

Znanstveno-popularno događanje - Otvoreni dan Instituta (ODI) najveći hrvatski znanstveni institut priređuje pod tradicionalnim sloganom ‘‘ODI na Ruđer i upoznaj zabavnu stranu znanosti" kako bi promicao znanost, inovacije i znanja, pogotovo kod djece osnovnoškolskog uzrasta te kod srednjoškolaca.

>>>Ruđerovi fizičari ‘pitchali’ europskima za projekt vrijedan 550 milijuna eura

Ove godine održat će se u subotu, 19. svibnja, kada će od 10 sati ujutro do 17 sati poslijepodne na Ruđeru biti besplatan ulaz na sve radionice i predavanja, priopćio je u četvrtak Odsjek za odnose s javnošću IRB-a.

14 znanstveno-popularnih predavanja, na izložbi starih uređaja i prvo digitalno računalo u Hrvatskoj

Ruđerovci su i ove godine pripremili bogat program koji uključuje 14 znanstveno-popularnih predavanja za sve uzraste te 16 tematskih punktova u različitim laboratorijima gdje će znanstvenici IRB-a izvoditi mnoštvo pokusa iz različitih znanstvenih područja i različite druge aktivnosti.

>>>Stjepko Fazinić imenovan v.d. ravnateljem Instituta Ruđer Bošković

Kako se ove godine obilježava i europska godina kulturne baštine tema ODI-ja je „BašTiNa znanosti“, a svi posjetitelji imat će priliku posjetiti i izložbu starih znanstvenih uređaja i pribora koje su znanstvenici koristili od osnutka IRB-a 1950. Istaknuto je da su neki od od tih uređaja izgrađeni upravo na Ruđeru, pa će se tako na izložbi moći vidjeti i prvo digitalno računalo u Hrvatskoj, stari optički mikroskopi i vage, brojači i detektori radioaktivnosti, polarografi te druga laboratorijska oprema koja će posjetitelje provesti kroz povijest istraživanja na IRB-u.

Motiviranje građana

Navedeno je kako je, kao i prijašnjih godina, program ODI-ja posebno usmjeren na mlade kojima se nastoji pomoći u donošenju važne životne odluke gdje će nastaviti školovanje nakon što završe srednjoškolsko obrazovanje, odnosno da donesu odluku o budućem studiju i zanimanju, pogotovo ako ih zanimaju prirodne i tehničke znanosti.

Voditeljica ODI-ja dr. sc. Dubravka Švob Štrac pozvala je sve ljubitelje znanosti, bez obzira na uzrast, da u što većem broju posjete IRB, uključe se u maštovitu i kreativnu znanstvenu avanturu te se upoznaju s uzbudljivom stranom znanstvenih zanimanja.

>>>Iva Tolić nagrađena ‘austrijskim Nobelom’ za znanost

Ovo događanje izazvalo je veliko znaimanje javnosti i do sada je Ruđer ugostio više od 35 tisuća posjetitelja svih uzrasta, koji se odazivaju na tradicionalno godišnje druženje znanstvenika i djelatnika Instituta sa svim ljubiteljima znanosti. Glavni cilj Otvorenih dana Instituta je motivirati sve građane da, bez obzira na obrazovanje, status, godine ili spol, hrabro pristupe znanosti i s velikom dozom znatiželje te tako pridonesu stvaranju pozitivnoga svjetonazora o važnosti znanja i znanosti za razvoj cjelokupnoga društva u Hrvatskoj.

14. travanj 2024 10:54