Aktualno
StoryEditor

‘Interesi radnika ispred politikantstva‘: Novi kolektivni ugovori u sisačkom Auto prometu

05. Travanj 2018.

Predstavnici sindikata i poslodavci sisačkog Auto prometa potpisali su u četvrtak novi kolektivni ugovor, nakon dugog postupka pregovaranja, kojim su zadržana sva dosadašnja, pa i povećana neka materijalna prava radnika.

Tako sada 122 zaposlenika toga gradskog trgovačkog društva, uz ostalo, ostvaruju pravo i na dar za djecu u vrijednosti 400 kuna.

Prilikom potpisivanja ugovora u četvrtak u sisačkoj Gradskoj vijećnici, obje su strane izrazile zadovoljstvo ostvarenim kompromisom, a sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček izjvila je da su pregovarači uspjeli interese radnika staviti ispred politikantstva.

>>>Budućnost mobilnosti je zelena: FlixBus prvi u svijetu kreće s testiranjem E-Busa na većim udaljenostima

Sisački Auto promet, nakon obnove voznog parka, svrstao se među uspješnije hrvatske prijevoznike. Direktor Darko Majić ocijenio je da će i upravo potpisani kolektivni ugovor pridonijeti zadržavanje tog statusa tvrtke. Dodao je kako se pregovaralo iskreno i pošteno, što je dovelo do ugovora.

Zadovoljstvo radnika socijalnim dijalogom potvrdili su predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske Stjepan Lisičak i povjerenik tog sindikata i Auto prometu Ivan Markota, kao i predsjednik Sindikata hrvatskog vozača Miljenko Gočin s povjerenikom sindikata Mirkom Skenderom.

Sprječavanje odlaska vozača u inozemstvo

Izrazili su uvjerenje kako je i to jedan korak u sprječavanju trenda odlaska vozača u inozemstvo. Napomenuli su kako je socijalni dijalog, iako težak i dugotrajan, urodio uspjehom.

Čak 80 posto zaposlenih, koji su obuhvaćeni s dva sindikata, dali su potporu svojim pregovaračima i ugovoru.

>>>Potpisano produženje kolektivnog ugovora u Dalekovodu, radnici se vraćaju na posao

Regionalni povjerenik SSSH za Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju Nikola Badovinac, potvrdio je spremnost sindikata na socijalni dijalog, kako bi se po uzoru na Auto promet, i u drugim sisačkim gradskim trgovačkim društvima i ustanovama, prava radnika pretočila u kolektivni ugovor. Gradonačelnica je izrazila spremnost za pregovaranje, rekavši da je dijalog već počeo u Narodnoj knjižnici i čitaonici.

19. travanj 2024 10:00