Aktualno
StoryEditor

Internet svugdje i za sve: Greg Wyler želi spojiti cijeli svijet na internet pomoću satelita

05. Ožujak 2019.

Lansiranjem tisuća satelita u rasponu od nekoliko godina Wylerova tvrtka namjerava omogućiti pristup brzom internetu za više od tri milijarde ljudi koji sada ne mogu uživati u blagodatima surfanja mrežom svih mreža. Za nekoliko godina OneWeb planira prodaju usluga u sklopu interneta stvari, ali temeljni cilj nije komercijalne prirode.

Na jedinom teritoriju Europske unije u Južnoj Americi, u Francuskoj Gvineji prošlog je tjedna započela akcija koju možemo svesti pod egidu ‘internet svugdje i za sve‘. Iza tog hvalevrijednog projekta stoji stanoviti Greg Wyler, osnivač tvrtke OneWeb, kojemu je cilj povezati sve ljude na zemlji te na taj način i onima u najzabačenijim prostorima planeta osigurati dostupnost world wide weba. Raketa Soyuz tvrtke Arianespace SA poletjela je sa šest satelita veličine prosječne perilice za rublje, a dva sata nakon polijetanja iz tvrtke su poručili kako je misija uspjela i da su sateliti razmješteni.

Tih šest malih satelita prvi su poletjeli u orbitu, a za nekoliko godina OneWeb planira ih poslati na tisuće, koji će omogućiti brzi internet za više od tri milijarde stanovnika Zemlje koji danas ne uživaju u blagodatima surfanja i guglanja.

– Mnogo je nade u ovim raketama – rekao je Greg Wyler, osnivač OneWeba, netom prije lansiranja.

Tvrtku OneWeb je 2012. godine osnovao Wyler, kojega opisuju kao idealističnog, neumornog i često kontroverznog čovjeka, zaljubljenika u tehnologiju koji je svoju misiju u životu proširio preko cijelog svijeta. S obzirom na to da takav pothvat zahtijeva i mnogo novca, Wyler je svoje pokrovitelje pronašao u svojim istomišljenicima i ‘borcima‘ za svemir. Tu se prije svih misli na Sir Richarda Bransona, vlasnika Virgin Grupe, koji se osim što je novčano potpomagao taj projekt, obvezao i na lansiranje OneWebovih satelita u bližoj budućnosti.

Osim njega, projekt su podržale i velike tvrtke poput Qualcomm Inc.-a, Airbus SE-a, Coca- Cole i SoftBank Grupe, koja je najveći sponzor, te je prikupljeno više od dvije milijarde dolara kako bi se izgradila početna flota od 650 satelita. U konačnici, cilj je izgraditi gotovo dvije tisuće malih satelita koji će kružiti u nižoj zemljinoj orbiti i biti zaduženi za usmjeravanje internetskih usluga do jeftinih antena i svih onih koji nemaju potrebnu infrastrukturu kao što su optički kablovi.

Svi oni moći će se pomoću tih satelita koristiti s 3G, LTE-om, WiFi-jem i 5G kako bi se spajali sa svijetom. Prvih šest satelita tek su testne jedinice na kojima će tvrtka u sljedećih šest mjeseci isprobavati funkcionalnost.

– Bit će nevjerojatno bude li svih šest satelita radilo – napomenuo je Wyler znajući kakvi su sve scenariji mogući daleko u svemiru.

Ostatak feljtona o osnivaču tvrtke OneWeb i svemirskoj utrci pročitajte u novom broju digitalnog i tiskanog Lidera koji vas čeka na kioscima Tiska i iNovina.

26. travanj 2024 05:08