Aktualno
StoryEditor

Internet trgovina i višak prodajnih površina vodi ka povijesnoj konsolidaciji

27. Travanj 2017.

Američka trgovina nalazi se u najvećoj konsolidaciji u svojoj povijesti. Prema podacima investicijske banke Credit Suisse u ovoj godina najmanje 8600 dućana će se zatvoriti. Otprilike trećina ih u asortimanu ima modu. Tržišni promatrači govore o krvoproliću. Oko 2200 robnih i modnih kuća stoje na listi za zatvaranje, a do kraja godine broj bi se mogao popeti na 3000. Proteklog tjedna Ralph Lauren punio je naslovnice novina kad je najavio zatvaranje Flagship trgovine najjeftinijeg branda Polo, otvorene tek 2014. na Petoj aveniji, piše Textil-wirtschaft.

Milijardu dolara trebalo je kratkoročno uteći u kasu modne kuće. Sada će se preostali sortiment brenda integrirati u tradicionalne Ralph Lauren trgovine. Samo će Polo-Cafe preživjeti kao posebni koncept.

>>> Krah maloprodaje: U idućim mjesecima zatvaranje 3,500 trgovina u SAD-u

U apokaliptičnom valu zatvaranja najjače su pogođene robne kuće. U prošlosti su se koncerni robnih kuća ekstremno jako širili. Sad se moraju vratiti na zdravu veličinu. Kako izvještavaju, Macy‘s , Sears i JC Penney će u sljedećih 18 mjeseci zatvoriti okruglo 360 trgovina. Snažno je pogođen i čitav niz trgovačkih lanaca sa sportskim, modnim i asortimanom modnih dodataka koji će se u kratkom roku morati rastati s lokacijama koje su slabo ili uopće nisu profitabilne.

Već u ovoj godini insolventni trgovački lanac cipela Payless Shoe zatvorit će 400 od svojih 4400 lokacija. Lanac ženske mode The Limited prije likvidacije najavio je zatvaranje 250 trgovina te će ostati aktivan samo online. Također će i lanac mladenačke mode Wet Seal prije likvidacije zatvoriti preostalih 173 filijala. Modno poduzeće American Apparel koje od početka 2017. pripada kanadskom modnom poduzeću Gildan Activwear će do kraja travnja zatvoriti svojih 110 podružnica kao i centralu u Los Angelesu.

>>> Maloprodaja: Najveći dobitnik hrvatskog biznisa u prošloj i ovoj godini

Kako bi svoje poslovanje učinili efikasnijim i profitabilnijim Abercombi&Fitch i Guess najavili su za ovu godinu zatvaranje po 60 svojih trgovina, a dizajnerska marka  BCBG Max Azria čak 120. Sljedeća žrtva mogao bi biti lanac mladenačke mode Rue 21 koji je najavio Zahtjev za zaštitu od stečaja i pri tome planira zatvoriti 1000 trgovina.

To izumiranje trgovina je prema ekonomistu i nositelju Nobelove nagrade Paulu Krugmanu koštalo više radnih mjesta nego pad industrije ugljena, što Donald Trump često citira. Od listopada 2016. u trgovini je izgubljeno 90 000 radnih mjesta. Razvoj situacije dovodi se u vezu sa razvojem  i uspjehom internetske trgovine kod čega stope rasta lagano opadaju. Krajem 2016. internet trgovina imala je stabilan udio od 8,3% u ukupnoj prodaji američke trgovine.

Važan razlog za to postojano zatvaranje trgovina prema direktoru Tornado Realty Trusta je gustoća prodajnog prostora koja je u SAD-u po glavi četiri puta veća od one u Francuskoj ili Japanu. Prema konzultantskom poduzeću Cowen&Company bit će potrebno zatvaranje još najmanje 2000 trgovina što odgovara otprilike 20% još preživjelih maloprodajnih lanaca. Prognoze su da će to trajati još najmanje 5 godina, sve dok se američka trgovina ne konsolidira tako da ponudi interesantne šanse za nove investicije. K tomu se još može dodati da u ovoj godini ističu mnogi ugovori o najmu koji su zaključeni u „boom“ godinama 2006/07 te sigurno neće biti produljeni. Balon je puknuo. Trgovine će se zatvarati a najamnine će opasti. Taj trend zapravo može i ojačati.

16. travanj 2024 21:37