Aktualno
StoryEditor

INTERVJU Grafički urednik New York Timesa: Za dobar rad, najbolje je ne misliti stalno na posao!

29. Svibanj 2019.

Uoči osmog izdanja Shift konferencije – Powered by ICT Županija koja će se održati 30. i 31. svibnja u Splitu intervjuirali smo grafičkog urednika New York Timesa Richa Harrisa, jednog od predavača na tom ogromnom IT okupljanju na kojem se očekuje više od 1500 sudionika.

Rich Harris otkriva nam je li već bio u Hrvatskoj, što očekivati od njegova predavanja te kakvi su mu daljnji planovi za Svelte.

Je li gostovanje na Shift konferenciji – Powered by ICT Županija ujedno i vaš prvi posjet Hrvatskoj?

Ovo mi je zapravo drugi put. Posjetio sam Hrvatsku u mlađim danima kada sam putovao željeznicom po Europi još u 2003. godini. Hrvatska se od tada zaista mnogo promijenila!

Što sudionici konferencije mogu očekivati od vašeg gostujućeg predavanja?

Podijelit ću neke ideje koje stoje iza Sveltea, okvirni koncept za kreiranje web aplikacije visoke učinkovitosti koji potiče developere na pisanje manje kodova. Jedan spoiler: sve je u tabelarnom prikazu.

Što vi očekujete od Shift konferencije – Powered by ICT Županija?

Raznovrsnost! Lijepo je biti na konferenciji koja nije pretjerano fokusirana na specifičnu tehnologiju ili disciplinu.

Prema vašem mišljenju, koje su najveće prednosti sudjelovanja na konferencijama kao što je Shift?

Smatram da je uvijek korisno izaći iz vlastitih okvira i vidjeti što se sve događa u širem spektru industrije.

S kakvim preprekama se susrećete kao grafički urednik, osobito kada je u pitanju rad u New York Timesu? Kako ih savladate?

Kada je u pitanju rad u medijskoj industriji najveći izazovi su uvijek rokovi. Ne možete nešto odgoditi samo zato što nije spremno za objavljivanje. Također, susrećemo se s neprijateljskim okruženjem – naš kod mora funkcionirati na stranicama koje su već prepune oglasa i analitike, a zbog naše globalne publike moramo podržavati i stare uređaje. Ove prepreke uspijemo savladati zahvaljujući izgradnji boljih alata.

Kako je razvoj novih tehnologija utjecao na vaš posao grafičkog urednika? Kako ste se prilagodili promjenama?

Najveća promjena dogodila se na samoj web platformi – svake godine je sve manje trenutaka kada moramo reći „ne možemo to napraviti, to će funkcionirati samo u Chromeu“.

Imate li neke trikove koji vam pomažu u poslu na svakodnevnoj bazi? Možete li neke podijeliti s nama?

U situacijama kada zapnem na nečemu i ne znam što bih dalje, tražim pomoć na Twitteru. Ljudi su zaista velikodušni sa svojim vremenom i znanjem.

Prema vašem mišljenju, koje mobilne aplikacije bi svaki grafički urednik trebao imati na mobitelu? Koje su za vas bitne?

Meni uvijek dobro dođe Spotify i nekoliko dobrih igrica (inače sam fan New York Times križaljci). Ako želite dobro odrađivati svoj posao, zapravo je najbolje ne misliti stalno na njega.

Je li razvoj i popularnost društvenih mreža utjecala na vaš posao? Na koji način?

Teško ćete pronaći novinara koji nije opsjednut Twitterom. To je način na koji se povezujemo jedni s drugima, kako pratimo razvoj događaja te dijelimo naš rad. Ovaj zadnji dio je osobito bitan – danas provodimo mnogo vremena razmišljajući kako aktivirati ljude koji samo letimično prolaze kroz jedan tok sadržaja i koji možda mogu naići na screenshot vašeg rada od neke treće osobe. Pravi suvremeni izazov je povezati informacije koje su lako razumljive i zanimljive te istovremeno nagraditi čitatelje koji odluče posvetiti svoje vrijeme vašem radu.

Osim što radite kao grafički urednik u New York Timesu, poznati ste i kao kreator Sveltea i Rollupa. Koji su sljedeći koraci u vašoj karijeri? Imate li u planu rad na novim projektima?

Ima još mnogo toga što se treba napraviti kada je u pitanju Svelte; naš plan za budućnost je dug i pun zanimljivih projekata. Osim toga, mnogo vremena trenutno provodim razmišljajući kako iskoristiti okvire kao što je Svelte za jednostavniju izgradnju laganih i visoko učinkovitih 3D grafika. Više o tome ćete saznati uskoro!

https://www.youtube.com/watch?v=qqt6YxAZoOc

27. travanj 2024 01:10