Aktualno
StoryEditor

Intervju - Oriol Alba: Najčešći kupci malih poduzeća u Kataloniji su nezaposleni

19. Rujan 2018.

Zatvaranje poduzeća zbog nemogućnosti pronalaska adekvatnog nasljednika koji bi nastavio poslovanje zajednički je problem s kojim se suočava većina zemalja u Europskoj uniji. Ono što ih razlikuje je razina pripremljenosti poduzetnika na proces prijenosa poslovanja i odgovor institucija zaduženih za podršku razvoju poduzetništva na ovaj problem, od resornog ministarstva, udruženja poduzetnika, poduzetničkih potpornih institucija, do obrazovnih institucija i dalje.

Najbolji sustav podrške za prijenos poslovanja mikro i malih poduzeća u Europi ima Katalonija u Španjolskoj. Jedinstvenost Reempresa poslovnog modela potvrdila je i Europska komisija koja je 2017. Reempresi dodijelila nagradu u kategoriji unaprjeđenja kvalitete poduzetničkog okruženja. Naš sugovornik je Oriol Alba, voditelj Reemprese koji je, na poziv CEPOR-a, posjetio Hrvatsku i upoznao s pojedinostima uspješnog poslovnog modela Reemprese.

Objasnite što je Reempresa i koje usluge pruža poduzetnicima?

Za razliku od većine programa za podršku poduzetnicima, Reempresu su inicirala 2 udruženja poduzetnika – Katalonsko udruženje poslodavaca (CECOT) i Autoocupacio – Privatna fondacija za samozapošljavanje, čiji je vlasnik Albert Colomer, poslovni anđeo i idejni začetnik Reemprese. Usluge koje pruža Reempresa mogu se podijeliti na dva područja: on-line platforma – virtualna burza koja omogućuje spajanje poduzetnika koji žele prodati poduzeće s poduzetnicima koji žele kupiti poduzeće i na taj način proširiti poslovanje, te fizičkim osobama koje kroz kupovinu i preuzimanje već uhodanog poduzeća žele postati poduzetnici. Drugo područje su usluge savjetovanja prodavatelja i potencijalnih kupaca poduzeća u području prodaje i kupovine poduzeća koje se provodi na više od 80 lokacija u Kataloniji.

Na koji način se financira djelovanje Reemprese budući da su sve usluge koje pružate poduzetnicima za njih besplatne?

U 2010. godini, u uvjetima velike ekonomske krize u Španjolskoj, CECOT i Autoocupacio podnijeli su peticiju regionalnoj Vladi Katalonije za preusmjeravanje dijela sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj u svrhu kreiranja Reemprese. U to vrijeme nezaposlenost je bila 25 posto, a među mladima i više od 50 posto, pa je regionalna Vlada prilično brzo pristala usmjeriti sredstva na projekt koji je obećavao očuvanje postojećih i kreiranje novih radnih mjesta.

U cilju promocije kupovine malog i srednjeg poduzeća kao načina rasta poslovanja od 4.-19. listopada CEPOR provodi edukativni program Klub kupaca malih i srednjih poduzeća. Predavači na radionicama su savjetnici za akvizicije malih i srednjih poduzeća, a svoje iskustvo s akvizicijama podijelit će poduzetnici: Petar Šimić – Primacošped, Stiven Boš – Bomark Pak, Davor Meštrović – Vodoskok, Sven Marušić – Span Grupa i Krešo Troha – itSoft i PCK Jastrebarsko.  Tijekom 6 radionica sudionici će se upoznati s temama poput: kako pronaći poduzeće za preuzimanje, kako procijeniti vrijednost, kako provesti dubinsko snimanje, što napraviti u prvih 6 mjeseci nakon akvizicije i kako financirati akviziciju.

Sredstva Europske unije omogućila su financiranje 50 posto potrebne investicije za kreiranje on-line platforme i razvoj pratećih usluga, a preostalih 50 posto osigurali su CECOT i Autoocupacio. Danas, kada je Reempresa prepoznatljiva i prisutna u cijeloj Kataloniji, financira se sredstvima regionalne Vlade Katalonije, pojedinih katalonskih gradova, zavoda za zapošljavanje i Caixa bank kao sponzora. Na kraju svake godine pripremaju se izvješća koja prikazuju utjecaj Reemprese na održivost poduzeća i radnih mjesta u pojedinom gradu Katalonije, Kataloniji općenito i u pojedinoj industriji. Na temelju tih dokaza o uspješnosti i utjecaju Reemprese omogućuje se daljnje financiranje.

Što govore pokazatelji o uspješnosti Reemprese?

Rezultati su uistinu sjajni. Od 2011-2018 godine zahvaljujući djelovanju Reemprese na području Katalonije više od 1.800 poduzeća prodano je novim vlasnicima, čime je "spašeno" oko 5.500 radnih mjesta.

Kako to izgleda u praksi? Tko su krajnji korisnici Reemprese?

Korisnici Reemprese su poduzetnici koji žele prodati poduzeće, uglavnom zbog odlaska u mirovinu. Čak 35 posto prodavatelja poduzeća je starije od 60 godina. Najčešći kupci, više od 40 posto njih su nezaposlene osobe, koje kroz preuzimanje već uhodanog poduzeća postaju vlasnici malog poduzeća. Trenutno na platformi imamo više od 800 poduzeća koja su na prodaju.

Kako ste uspjeli pridobiti interes lokalne vlade i drugih javnih institucija za suradnju u Reempresi, projektu javno-privatnog partnerstva?

Naš glavni cilj je spriječiti nestajanje poduzeća i radnih mjesta koja imaju svoju poziciju na tržištu u okolnostima kada postojeći vlasnik nije u mogućnosti ili nije zainteresiran voditi poduzeće. To omogućujemo na način da ga spojimo s poduzećem ili osobom koja je zainteresirana kupiti ga od postojećeg vlasnika. Očuvanje poduzeća i radnih mjesta u cilju je vladajuće politike na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini. Jednostavno je izračunati koliko se javnih financijskih sredstava gubi ako se poduzeće ugasi, njegov vlasnik i zaposlenici prestanu plaćati poreze, i koliko dodatno državnu i lokalnu upravu košta završe li ti isti zaposlenici na zavodu za zapošljavanje.

Upoznati ste sa situacijom u Hrvatskoj. U lipnju ove godine u organizaciji CEPOR-a bili ste u Zagrebu i upoznali se s predstavnicima ekosustava za prijenos poslovanja u Hrvatskoj . Što je najslabija karika u sustavu podrške za prijenos poslovanja u Hrvatskoj?

Preporuke Europske komisije iz 2013. godine jasno ukazuju na značaj postojanja neutralne organizacije koja će upravljati ne samo virtualnim tržištem, nego i osigurati podršku za kupce i prodavatelje u procesu prijenosa poslovanja. Ove usluge mogu pružati različite organizacije, ali moraju biti stručne i omogućiti savjetodavnu podršku za poduzetnike po pristupačnim cijenama. Prema našem iskustvu, lokalna samouprava i poduzetničke potporne organizacije, kao što su komore i udruženja poslodavaca trebaju se udružiti u kreiranju podrške za prijenos poslovanja.

Osim "spašavanja radnih mjesta" prijenos poslovanja osigurava modernizaciju i rast poslovanja. Mlađi poduzetnici donose nove ideje, tehnologije i energiju. Paralelno s tim, važno je olakšati pristup financijskim sredstvima za prijenos poslovanja. Banke najčešće nemaju potrebnu ekspertizu i alate za procjenu vrijednosti mikro i malih poduzeća, te ih ponekad tretiraju kao poduzetnike početnike. Naše analize pokazuju da je 87 posto poduzeća koja su kupili novi vlasnici još uvijek na tržištu i 3 godine nakon preuzimanja, što je uistinu visoka stopa preživljavanja. Banke to trebaju uzeti u obzir kad procjenjuju rizik financiranja poduzetnika koji kupuju drugo poduzeće.

Razgovarala: Mirela Alpeza, CEPOR


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

25. travanj 2024 05:31