Aktualno
StoryEditor

INTERVJU Prvi put u Hrvatskoj Nick Dugdale-Moore: Još nismo spremni za virtualne sajmove

03. Lipanj 2019.

Povodom obilježavanja 110. obljetnice Zagrebačkog velesajma i Međunarodnog dana sajamske industrije - Global Exhibitions Day Zagrebački velesajam u srijedu 5. lipnja organizira međunarodnu konferenciju Sajamska industrija - Disruptor or disruptee? Jedan od glavnih govornika konferencije bit će Nick Dugdale-Moore, regionalni menadžer za Europu u Svjetskoj udruzi sajamske industrije UFI, koji će predstaviti studiju svjetske sajamske industrije i evoluciju sajmova. Uoči konferencije popričali smo s Nickom Dugdale-Mooreom o promjenama koje je tehnologija donijela sajamskoj industriji.

U posljednje vrijeme svi govore o novim tehnologijama. U stvarnosti, koliko se one primjenjuju, odnosno koliko su prisutne na sajmovima?

Brojne se tehnologije već svakodnevno viđaju na sajmovima diljem svijeta, uključujući one koje se koriste pri registraciji, dizajniranju izložbene površine, WIFI, mobilne aplikacije itd. Postoje i mnogo sofisticiranije tehnologije koje se tek razvijaju ili se već koriste; AI Chatbots (pogledajte ovogodišnjeg dobitnika nagrade UFI Digital Innovation Award), AR aplikacije, roboti za iscrtavanje izložbene površine, aplikacije za umrežavanje itd. Neke tvrtke počinju koristiti AI i strojno učenje kako bi poboljšale svoje postojeće proizvode i procese. Osim toga, tehnologija se koristi i u gotovo svim nevidljivim aspektima koji su neophodni u organizaciji sajmova: promocija posjete, upravljanje izlagačima i odnosima s klijentima, povratne informacije klijenata, hoteli/putovanja/logistika itd.

Sajamska industrija prošla je kroz nekoliko značajnih prekretnica u prošlosti. Danas je na snazi digitalizacija. Kako se sajamska industrija nosi s ovim promjenama? Koji su najveći izazovi?

Pa, vezano uz tehnologije ili proces digitalizacije treba razmotriti dvije najbitnije stvari. Živimo u svijetu u kojem se tempo tehnoloških promjena ubrzano povećava uz istodobnu promjenu demografskih trendova na radnom mjestu. Sva poduzeća diljem svijeta iz dana u dan bore se s istim pitanjima: kako se natjecati u svijetu koji se sve više digitalizira? Kako privući sljedeću generaciju talenata i poticati je unutar tvrtke? itd.

U srpnju 2017. godine započeli smo postavljati neka od ovih pitanja u sklopu naše šestomjesečne studije Global Exhibition Barometer, koju smo zatim objavili u odjeljku naziva Global Digital Implementation Index. Ponovno smo ažurirali rezultate u srpnju 2018. godine i otkrili da je samo jedna od 5 tvrtki izlagača na najvišoj razini upravljanja kreirala funkciju koja ima zadaću brinuti o digitalizaciji: CDO, direktor za digitalne tehnologije. Dakle, još uvijek ima prostora za djelovanje u tom segmentu, iako su gotovo 2 od 3 tvrtke izjavile da su svojim sajmovima dodale digitalne usluge ili proizvode.

Fenomen povratka izvorišnoj konkurentnoj prednosti korištenja svih pet osjetila, kao i kontakt licem u lice ponovno se vraćaju u fokus. Slažete li se s tvrdnjom i kako biste je komentirali/opravdali?

[caption id="attachment_387057" align="alignright" width="242"] Nick Dugdale-Moore[/caption]

Ne bih se složio s tvrdnjom da se opet vraćaju u fokus, ne mislim da su ikada iz njega izašle. Sajmovi ili marketing licem u lice jedan su od marketinških kanala koji se održao, pa čak i solidno porastao u posljednjih deset godina, dok su tisak, radio i drugi mediji zabilježili negativne trendove. Dok digitalni alati tvrtkama daju mogućnost praćenja i mjerenja ponašanja klijenata, troška marketinga te konačno i povrata ulaganja kao nikada prije, mi ljudi smo društvena bića i bez obzira u kojoj industriji radimo, uvijek će se iznimna vrijednost pridavati okupljanju zajednice s ciljem poslovanja, susretanja, umrežavanja i učenja.

Koje su se nove tehnologije u primjeni na sajmovima pokazale najuspješnijima i prihvaćene su od strane posjetitelja i izlagača?

Očit primjer su već spomenuti alati za umrežavanje. Posjetitelji na raspolaganju nemaju puno vremena za posjet sajmovima te sastanke biraju ciljano i pomno. Izlagači također sve više analiziraju svoj povrat ulaganja na događanjima, te su im stoga pomno odabrani zainteresirani klijenti važni za uspjeh.

Propulzivna upotreba interneta donijela je pokušaje zamjene tradicionalnih sajmova virtualnim, međutim face to face kontakt i dalje je ostao najznačajnije obilježje sajmova. Što očekivati u budućnosti ​​od novih tehnologija u segmentu sajmova?

Prije otprilike 10 godina jedan od dva najveća svjetska organizatora kladio se na virtualne sajmove, a drugi protiv njih. Mislim da se svi možemo složiti s tvrdnjom da koncept virtualnog sajma još nije spreman zamijeniti sadašnje sajmove. Svi su organizatori usredotočeni na pitanje 360/365 - kako angažirati i monetizirati svoju zajednicu izvan 2 ili 3 dana sajma svakih 1, 2 ili 3 godine, no virtualni sajmovi nisu odgovor… još ne! U drugoj studiji koju smo proveli prošle godine od ispitanika smo željeli saznati koliko bi ih prisustvovalo sajmu virtualno, kad bi to bilo moguće - a odgovor je bio iznenađujuće visok - 77% ih je odgovorilo pozitivno. Možda će u roku od 5-10 godina uz kontinuirani napredak na području VR/AR to doista biti i moguće. Međutim, bitno je naglasiti da je glavni rezultat tog našeg istraživanja koje je obuhvatilo 13.000 posjetitelja u 135 zemalja bio – treba ispravno posložiti osnove – da se najčešće pritužbe još uvijek odnose na raspored sjedenja, ugostiteljsku ponudu i čekanje u redovima!

Kada biste trebali izdvojili tri pojma, koji su Vam asocijacija na sajamsku industriju/ tri ključna razvojna pravca koje su oportuni za organizatore/sajamske kuće, koji bi to bili?

Konsolidacija industrije – privatni vlasnički kapital ulazi u industriju.

Poboljšanje korisničkog iskustva za posjetitelje i izlagače.

Bolje korištenje tehnologije kako bi izlagači mogli dokazati povrat ulaganja na sajmovima.

Nedavno ste promovirani u UFI-ju u regionalnog menadžera za Europu. Koja je Vaša misija na novoj poziciji i koja će biti ključna poruka liderima sajamskih kuća za ovaj dio Europe?

Moja je misija zastupati naše članice u Europi i biti njihov glas u UFI-ju i svijetu. Pokušat ću posjetiti što je moguće više članica, njihove sajmove i izložbene prostore, te nastaviti povećavati UFI zajednicu u Europi. Sretan sam što ću povodom Svjetskog dana sajamske industrije, 5. lipnja prvi put posjetiti Zagreb i Zagrebački velesajam, koji ujedno slavi i svoju 110. obljetnicu.

Liderima sajamske industrije u ovom dijelu Europe poručio bih da se uključe - najaktivnije članice imaju najviše koristi od članstva. Ako ste zainteresirani za pronalaženje najbolje prakse, najnovija istraživanja i umrežavanje s kolegama iz industrije, dođite i razgovarajte s nama!

20. travanj 2024 09:05