Aktualno
StoryEditor

Intesa Sanpaolo u problemu zbog američkih sankcija Rusiji

25. Kolovoz 2017.

Talijanska banka Intesa Sanpaolo suočila se zbog novih američkih sankcija Rusiji s teškoćama pri uključivanju drugih banaka u kredit odobren britansko-švicarskom Glencoreu i katarskom stabilizacijskom fondu za kupnju udjela u ruskom naftnom divu Rosneftu.

Intesa je Glencoreu i katarskom fondu odobrila kredit od 5,2 milijarde eura za kupnju 19,5 posto udjela u ruskom Rosneftu prošle godine. Kako bi raspršili rizik, u svibnju su pozvali petnaestak banaka, uključujući nekoliko francuskih, nizozemskih i američkih banaka, te kineske Bank of China i ICBC, da sudjeluju u toj kreditnoj transakciji.

S obzirom na visinu iznosa, taj bi postupak u normalnim uvjetima trajao između četiri i šest tjedana, iako transakcije vezane za tržišta u nastajanju katkada traju i duže.

>>> Intesa Sanpaolo kupila švicarsku Grupu Morval Vonwiller

U petak su četiri izvora u bankarskim krugovima Reutersu kazala da su zapadne banke, uključujući one iz SAD-a i Francuske, obustavile sudjelovanje u postupku sindiciranja kredita.

Bankarski izvori kazali su da njihovi odjeli za analizu usklađenosti s međunarodnim propisima moraju razumjeti nove američke sankcije Rusiji.

Washington je nove sankcije uveo u srpnju vezano za rusko pripajanje Krima 2014. godine i ulazak ruskih vojnika u istočnu Ukrajinu. Nove su sankcije dijelom odgovor na zaključak američkih obavještajnih službi da se Rusija uplela u prošlogodišnje predsjedničke izbore u SAD-u.

"Postupak sindiciranja zapeo je zbog novih američkih sankcija Rusiji. Nove sankcije tako su obuhvatne da će sigurno utjecati na sve slične transakcije u kojima sudjeluju ruske državne tvrtke", kazao je neimenovani izvor u velikoj zapadnoj banci, koju je Intesa pozvala da sudjeluje u sindiciranju kredita.

>>> Intesa Sanpaolo utire put novim poslovima u Rusiji

Izvori dodaju da postupak sindiciranja kredita komplicira i politički sukob Katara i Saudijske Arabije. Banke se opreznije odnose prema transakcijama u kojima sudjeluje Katar jer strahuju da će narušiti odnose sa Saudijskim Arabijom i ostalim zemljama u regiji Perzijskog zaljeva uključenima u taj spor.

U Intesi nisu željeli komentirati informaciju o teškoćama. Izvori u bankarskim krugovima nisu željeli biti imenovani niti su željeli da budu imenovane njihove banke jer nisu ovlašteni govori o transakciji s obzirom na povjerljivu prirodu pregovora o sindiciranju kredita, napominje Reuters.

Talijanska vlada tvrdi da je kredit u skladu s novim sankcijama.

Intesa je inače prilično mali igrač u segmentu investicijskog bankarstva, ali ima dobre veze u Rusiji.

Neimenovani izvor kazao je da su ICBC i Bank of China naznačile da su spremne sudjelovati u sindiciranju kredita ali su sada opreznije zbog političkih problema s Katarom.

Neimenovani dužnosnik ICBC-a nije želio komentirati taj slučaj a u BOC-u nisu odmah odgovorili Reutersu na upit za komentarom.

"Političke napetosti oko Katara donekle su usporile posao. No, pravi je problem nastao kada je SAD u srpnju uveo nove sankcije (Rusiji)", tumači neimenovani izvor u bankovnim krugovima sa sjedištem u Londonu.

Američke i europske sankcije iz 2014. godine onemogućile su ruskim državnim ali i brojnim privatnim poduzećima prikupljanje novog kapitala iako su određene mogućnosti ipak postojale.

"Nove će sankcije, očekujem, donijeti puno problema pri kreditiranju projekata koje vode ruska državna poduzeća... A možda i kod brojnih privatnih projekata", upozorava jedan od izvora za Reuters.

16. travanj 2024 17:22