Korona i biznis
06. lipanj 2019.

Investicije u pokretne mreže udvostručene, FTTH priključci porasli za 40 posto

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) izvijestila je u četvrtak da je u prvom tromjesečju ove godine u pokretne mreže uloženo dvostruko više u odnosu na isto razdoblje lani, odnosno nešto manje od 320 milijuna kuna.

Na tržištu elektroničkih komunikacija, kako ističu iz Agencije, nastavljene su investicije u pokretne mreže nakon smanjenja naknada i dodjele novih frekvencijskih blokova u 2.100 MHz i 2.600 MHz frekvencijskim područjima.

Broj priključaka širokopojasnog pristupa internetu u nepokretnoj mreži rastao je nešto više od tri posto na godišnjoj razini. Pritom broj priključaka putem bakrenih parica neprestano pada, a raste broj priključaka putem svjetlovodnih i brzih kabelskih mreža.

Najviše su, kako se navodi, rasli FTTH priključci, za oko 40 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Govorna usluga u nepokretnim mrežama pak tradicionalno je u padu i sve se manje koristi.

Iz HAKOM-a navode i da su u pokretnim mrežama porasli prihodi od telefonskih usluga za gotovo tri posto na godišnjoj razini, uz istovremeni porast broja korisnika.

Broj ostvarenih SMS i MMS poruka smanjio se za 13 posto uslijed korištenja zamjenskih internetskih aplikacija.

Ukupni internetski promet veći je za 23 posto.

Rast podatkovnog prometa u nepokretnim mrežama manji je od rasta prometa u pokretnim mrežama. Podatkovni promet u pokretnim mrežama trenutačno ne čini niti četvrtinu ukupnog prometa, ali ta se razlika ubrzano smanjuje, navode iz Agencije.

Ističu i kako korisnici i dalje preferiraju pakete usluga u nepokretnoj i pokretnoj mreži te je ukupni broj takvih korisnika porastao za 8,5 posto.

Tržište distribucije TV programa uz plaćanje naknade poraslo je oko 4 posto u odnosu na prethodnu godinu.

IPTV je i dalje vodeća tehnologija s tržišnim udjelom od oko 29 posto, a potencijal razvoja ovog dijela tržišta i dalje je značajan s obzirom na to da još uvijek 44 posto kućanstava televiziju prati isključivo putem DVB-T signala s odašiljača, ističu iz Agencije.