Aktualno
StoryEditor

Investitori zabrinuti zbog napetosti između SAD-a i Kine, europske burze u padu

04. Travanj 2018.

Na europskim burzama cijene dionica u srijedu ujutro bile su u padu, jer investitore sve više zabrinjavaju trgovinske napetosti između SAD-a i Kine, nakon što je Kina jutros uvela dodatne carine na 106 američkih proizvoda.

Paneuropski STOXX 600indeks oko 9,30 sati bio je u minusu 0,2 posto, pri čemu je većina najvažnijih burzovnih indeksa, kao i sektora, bila u negativnom području. Londonski Ftse tako je bio u minusu 0,12 posto, na 7.021 bod, frankfurtski DAX 0,49 posto, na 11.944 bodova, a pariški CAC 0,16 posto, na 5.143 boda.

>>>Wall Street porastao, očekuju se dobri poslovni rezultati

Europske ulagače nije ohrabrio jučerašnji rast Wall Streeta za više od 1 posto jer se plaše rasta trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine. U utorak navečer je predsjednik SAD-a Donald Trump objavio uvođenje carina od 25 posto na 50 milijardi dolara vrijedan godišnji uvoz kineske robe, što zahvaća oko 1.300 tehnoloških, transportnih i medicinskih proizvoda.

Kinesko ministarstvo trgovine odmah je odgovorilo da priprema protumjere u istoj vrijednosti. Već je u ponedjeljak Peking izvijestio o uvođenju carina do 25 posto na uvoz 128 različitih američkih proizvoda, od svježeg voća do svinjskog mesa, što predstavlja odgovor na nedavno Trumpovo uvođenje carina na uvoz čelika i aluminija u SAD.

>>>Wall Street u minusu u odnosu na početak godine

Jutros je, pak, Kina nametnula dodatne carine od 25 posto na 106 američkih proizvoda, uključujući soju, automobile, kemijske proizvode, izvijestila je državna televizija CCTV. Datum stupanja carina na snagu bit će objavljen kasnije.

Posljedično, najviše su na gubitku na europskim burzama tehnološke dionice, čije su cijene u prosjeku pale 0,8 posto. Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks u srijedu je završio trgovanje s blagim plusom od 0,13 posot, na 21.319 bodova.

25. travanj 2024 00:22