Aktualno
StoryEditor

IoT će biti vodeća tehnologija digitalne transformacije distributera plina i vodnih usluga u RH

05. Lipanj 2017.

Poslovno-tehnološka konferencija namijenjena dobavljačima komunalnih usluga u Hrvatskoj koju je organizirala softverska tvrtka IN2 okupila je danas nešto više od 150 stručnjaka iz područja distribucije plina i isporuke vodnih usluga u Plaza Centru u Zagrebu.

Konferenciju su poduprli Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA), Grupacija distributera i opskrbljivača prirodnog plina i Hrvatska grupacija vodovoda i kanalizacije (HGVIK). Vodeće teme na konferenciji bili su novi poslovni modeli koje donosi digitalna transformacija distributera plina i isporučitelja vodnih usluga u Hrvatskoj, primjena komunikacijskih mreža nove generacije i mogućnosti koje donosi Internet of Things (IoT) odnosno Internet stvari. Ova tehnologija temelji se na mrežnom povezivanju velikog broja raznih uređaja radi skupljanja, razmjene i obrade podataka, a na samom otvaranju istaknula ju je i članica Uprave IN2 Katarina Šiber Makar.

>>> HERA snizila opskrbnu maržu za plin

„U sektoru komunalnih usluga do posebnog izražaja doći će tehnologije Interneta stvari, kao tehnologije koje će biti nositelj digitalne transformacije u tom području. Stoga, tvrtka IN2 ima ambiciju postati centar kompetencije i izvrsnosti za digitalnu komunikaciju u Hrvatskoj i regiji,“ istaknula je Šiber Makar, navodeći rezultate istraživanja analitičke kuće IDC koje je pokazalo kako će u svijetu do 2020. godine na internet biti spojeno 35 milijardi uređaja. Analitička kuća Gartner predviđa da će broj pametnih mjerila u energetici i komunalnom sektoru udvostručiti i do 2020. dosegnuti gotovo milijardu uređaja. Europska komisija tvrdi da će primjena tehnologija interneta stvari dovesti do ušteda u vrijednosti od 157 milijardi dolara, do 2035. godine.

[caption id="attachment_277307" align="aligncenter" width="750"] Katarina Šiber Makar[/caption]

Konferencija je poseban projekt Sektora za digitalno poslovanje i razvoj novih poslovnih područja u tvrtki IN2 i organizirana je s ciljem predstavljanja svjetskih i vlastitih rješenja za prikupljanje i analitiku golemih skupova podataka (Big Data), geoinformatiku i tehnologija Interneta stvari, komunalnim tvrtkama u Hrvatskoj. IN2 ima nekoliko implementacija tih sustava u komunalnim tvrtkama u našoj zemlji, a najnovije su izvedene u Slavoniji i Dalmaciji.

>>> IN2 grupa preuzela tvrtku Pardus

„Neki od ciljeva digitalne transformacije tvrtki u komunalnom sektoru su uspostaviti sustav prediktivnog održavanja sustava, optimizirati troškove i povećati razinu komunikacije s korisnicima – bolje ih povezati s komunalnim tvrtkama i pružiti im potpuniji uvid u tržište“, izjavio je Davor Vinčić, zamjenik direktorice Sektora za digitalno poslovanje i nova poslovna područja, u tvrtki IN2.

Za komunalni sektor u Hrvatskoj važne su u dvije direktive Europske unije – ona o energetskoj učinkovitosti, koja definira pametna ili inteligentna brojila, i direktiva o uspostavljanju zajedničkog energetskog tržišta. „U distribuciji plina u Hrvatskoj imamo 35 tvrtki, distribucijom vode bavi se više od 160 tvrtki operatora sustava. Stoga će HERA izraditi studiju na temelju koje će se odabrati najbolje tehnologije za digitalnu transformaciju komunalnih usluga“, naglasio je Nikola Vištica iz Hrvatske energetske regulatorne agencije.

>>> IN2 grupa prodala tvrtku indijskoj korporaciji

„Hrvatska danas ima 600 tisuća plinomjera i dva milijuna vodomjera koji gotovo u potpunosti nisu pokriveni digitalnim mjerenjem, a to čini značajan potencijal čijom realizacijom bi se ostvarilo smanjivanje gubitaka u distribuciji plina i vode, pružile mogućnosti za povlačenje EU sredstava za razvoj, otvorila nova radna mjesta, modernizirala distributivna mreža te Hrvatskoj pružila mogućnost da se pozicionira kao regionalni lider“, istaknula je Marija Šćulac Domac, direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK.

U praktičnom dijelu konferencije, Digitalna transformacija distributera plina i isporučitelja vodnih usluga u Hrvatskoj, predstavljen je niz tehnologija i rješenja koje tvrtka IN2 nudi domaćem tržištu. Tako se, primjerice, govorilo o ulozi GIS tehnologija u digitalnoj transformaciji kroz INSPIRE direktivu, o SigFox tehnologiji primjene Interneta stvari, o LoRa rješenjima, o mogućnostima objedinjavanja podataka te korištenja internetskog prostora kroz Cloud-infrastrukturu, itd.

„Najvažnija činjenica digitalne transformacije je to što je to nepovratan proces. Druga važna činjenica su novi, disruptivni, poslovni modeli koje nam donosi. Treća i najvažnija činjenica – želite li preživjeti u tom novom svijetu u kojem će sve biti povezano s Internetom - je obrazovanje i što brže usvajanje novih vještina“, zaključio je Ivan Vidaković, direktor za digitalnu transformaciju 15 zemalja regije u tvrtki Microsoft.

23. travanj 2024 14:54