Korona i biznis
05. svibanj 2018.

Ipak optimizam zbog trgovinskih razgovora između Kine i SAD-a

Kineski državni mediji optimistični su nakon trgovinskih razgovora između kineskih i američkih dužnosnika koji su se održali nakon što je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio da će uvesti carine na kineske proizvode u vrijednosti od oko 150 milijardi dolara zbog optužbi o krađi intelektualnog vlasništva.

China Daily piše o "pozitivnom razvoju događaja" u dva dana pregovora - sporazumu kojim je stvoren mehanizam za zadržavanje dijaloga otvorenim usprkos "velikim razlikama".

>>>Velike trgovinske nesuglasice ostaju, SAD i Kina zasad bez primirja

List navodi kako je najveće postignuće "konstruktivni dogovor između Pekinga i Washingtona da i dalje razgovaraju o spornim trgovinskim pitanjima umjesto da nastavljaju s nametanjem carina, što je dvije države praktički dovela na rub trgovinskog rata".

People‘s Daily piše kako su razgovori "stvorili čvrste temelje za buduće razgovore o trgovinskoj i gospodarskoj suradnji, s ciljem postizanja dobrobiti (za obje države) i win-win rezultata".

Kineska državna novinska agencija Xinhua pregovore je opisala "konstruktivnim, iskrenim i učinkovitim", no dodala je i da su neslaganja i dalje "relativno velika".

Izvori upoznati s razgovorima rekli su u petak da je Trumpova vlada zauzela čvrst stav, tražeći rez od 200 milijarda dolara u kineskom suficitu u trgovini sa Sjedinjenim Državama, znatno niže carine i naprednije subvencije za tehnologiju.

>>>Kina o američkim carinama: Vratite zvijer u kavez WTO-a

Duga lista zahtjeva predstavljena je Pekingu prije početka razgovora u četvrtak i petak kako bi se pokušao izbjeći štetni trgovinski rat između dvije najveće svjetske ekonomije.

U priopćenju Bijele kuće od petka stoji da je američko izaslanstvo koje je predvodio ministar financija Steven Mnuchin "održalo iskrene razgovore s kineskim dužnosnicima o uspostavljanju ravnoteže u američko-kineskim bilateralnim ekonomskim odnosima, poboljšanju kineske zaštite intelektualnog vlasništva i identificiranju onih politika koji nepravedno nameću prijenos tehnologija".

To priopćenje nije dalo naznaka da će Trump odustati od svoje prijetnje o uvođenju carina.

>>>Svjetske burze porasle, napetosti između SAD-a i Kine popustile

Izaslanstvo se vraća u Washington kako bi izvijestilo Trumpa o pregovorima i "zatražiti njegovu odluku o daljnjim koracima", objavila je Bijela kuća.

Trump je rekao da će se sastati s izaslanstvom u subotu.