21. travanj 2018.

iPhone gubi čaroliju

Cijena od oko tisuću dolara za iPhone X za mnoge je bila posljednja kap, sugeriraju najnoviji podaci. Ključni Appleov proizvod godinama je uglavnom bio razočaranje koje su podnosili samo najzagriženiji fanovi američkog proizvođača (ponavljanje bez značajnije inovacije u dizajnerskom i tehnološkom pogledu), no nakon okvirne cijene od tisuću dolara za posljednji model, čini se da i oni polako odustaju.

>>> VIDEO: Apple predstavio moćnu ‘desetku‘ 

Kako piše Financial Times, padajuća potražnja rezultirala je brisanjem oko 60 milijardi dolara tržišne vrijednosti kompanije u dva dana, odnosno padom vrijednosti dionice od 4,1 posto u petak (2,8 posto dan ranije). Velik pad vrijednosti uzrokovao je jedan od najvažnijih Appleovih dobavljača Taiwan Semiconductor Manufacturing koji očekuje znatno lošije rezultate u drugom kvartalu zbog slabe potražnje u mobilnom sektoru. Analitičari su jednako skeptični prema čarobnoj moći zarađivanja iPhonea, pa Morgan Stanley sada procjenjuje da će u drugom kvartalu (do lipnja) količina isporučenih iPhonea pasti za 17 posto, na 34 milijuna komada, uspoređeno s istim periodom lani. Jednako tako, analitičari Mizuhoa, jedne od najvećih japanskih banaka, pretpostavljaju kako je Apple srezao narudžbe dijelova za iPhone X za 30 posto.

Britanski dnevnik navodi i mišljenja prema kojima u ocjenjivanju kompanije treba uzeti u obzir i druge pokazatelje, poput očekivane repatrijacije dobiti koju Apple drži izvan SAD-a, kao i rast uslužnog elementa poslovanja. Problem je, doduše, što iPhone još uvijek čini krucijalan faktor u prihodima kompanije. U svakom slučaju, o podbacivanju najnovijih dvaju modela iPhonea (8 i X) nema previše prijepora, sasvim je jasno da kompanija usprkos velikom trudu i novcu uloženom u marketing, nije uspjela uvjeriti potrošače u isplativost ulaganja u iPhone.

>>> Prihodi i dobit Applea porasli, unatoč padu prodaje iPhonea

Slabija ‘osmica‘ po ničemu se ne izdvaja od konkurencije, dok X jednostavno ne uspijeva opravdati astronomsku cijenu. U odnosu na druge proizvođače, koji su proteklih godina uspjeli u svakom pogledu uhvatiti korak s iPhoneom, model X ne nudi puno više od efikasnijeg prepoznavanja lica, a to očito nije dovoljna komparativna prednost u odnosu na cijenu. Otpočetka je bilo jasno da s ovim modelom Apple zapravo do krajnjih granica testira vjernost svojih najzagriženijih fanova kojima pokušava izvući iz džepa posljednje cente, ali čini se kako kockanje nije uspjelo.

To, jasno, ne mora značiti da će kompanija propasti, čak ni da će, kada se sve zbroji na kraju fiskalne godine, poslovati loše, pogotovo s obzirom na lagano odmicanje od iPhonea prema uslugama i drugim proizvodima. No, postaje sve jasnije da ključni proizvod po kojem još uvijek većina ljudi identificira Apple, nije ispunio očekivanja i da gubi svoju prijašnju moć generiranja dobiti.