13. kolovoz 2018.

Iran predstavio balističku raketu nove generacije

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=dJlcpSDEr5E[/embed]

Iranski ministar obrane predstavio je u ponedjeljak balističku raketu nove generacije, izvijestila je novinska agencija Tasnim bliska konzervativcima i precizirala da se radi o modelu Fateh Mobin kratkog dometa, piše Daily Mail.

>>>Kina će imati koristi od povlačenja SAD-a iz sporazuma o iranskom nuklearnom programu

"Kao što smo obećali našem dragom narodu, ne štedimo truda u jačanju kapaciteta balističkog programa naše zemlje", rekao je general Amir Hatami.

Nova verzija je "100 posto proizvedena u Iranu, ona je brza, okretna, teško uočljiva i precizna", istaknuo je general Hatami te obećao "Svakog dana jačat ćemo našu balističku moć".

Upravo je balistički program Irana osjetljivo pitanje u odnosima Teherana i velikih sila, posebice Sjedinjenih Država, ali iranske vlasti ističu da je taj program nadasve važan u nestabilnoj situaciji u regiji.

Američki predsjednik Donald Trump, koji je u svibnju povukao svoju zemlju iz nuklearnog sporazuma potpisanog 2015. između velikih sila i Irana, pozvao je na sklapanje novog sporazuma koji bi ograničio balističke kapacitete Irana te njegovu sposobnost da intervenira u regiji. Nakon povlačenja iz sporazuma SAD obnavlja sankcije Iranu.

>>>Iranski navijači zapjevali Srce Vatreno

Sporazum iz 2015. predviđa postupno i uvjetno ukidanje međunarodnih sankcija Iranu u zamjenu za jamstvo da Teheran neće izraditi atomsko oružje.