Aktualno
StoryEditor

Iran SAD-u: Nećete uspjeti srušiti vlast u Teheranu

19. Kolovoz 2018.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammed Javad Zarif rekao je u subotu kako akcijska skupina za Iran u sastavu State Departmenta kojoj je cilj zbacivanje vlasti u toj islamskoj republici "neće uspjeti", piše Reuters.

Zarif je govorio prigodom 65. godišnjice puča kojim je uz pomoć SAD-a zbačen demokratski izabran iranski premijer. Na tu su obljetnicu među Irancima posebno izraženi antiamerički osjećaji.

>>>Europske kompanije odustaju od projekata u Iranu nakon najavljenih sankcija

Uspoređujući nove sankcije koje je uveo američki predsjednik Donald Trump s pučem iz 1953. kojim je svrgnut premijer Mohammed Mossadegh, Zarif je naglasio da Iran neće dopustiti da se povijest ponovi.

Američki državni tajnik Mike Pompeo u četvrtak je imenovao političkog savjetnika Briana Hooka kao posebnog predstavnika za Iran i postavio ga na čelo radne skupine koja će koordinirati Trumpovu kampanju stvaranja pritiska na tu bliskoistočnu državu.

Zarif je na Twitteru napisao: "Prije 65 godina SAD je zbacio demokratski izabranu vladu dr. Mossadegha, vratio diktaturu i potčinio Irance u idućih 25 godina. Sada "radna skupina" sanja učiniti isto putem pritiska, dezinformacija i demagogije. Nikad više".

SAD i Velika Britanija orkestrirale su uklanjanje Mossadegha nakon što je odlučio nacionalizirati iransku naftnu industriju. Na vlast su vratili zapadu sklonog šaha Mohammeda Rezu Pahlavija koji je zbačen u Islamskoj revoluciji 1979. godine.

Predsjednik iranskog parlamenta Ali Larijani istaknuo je da je taj puč najbolja povjesna lekcija kako se ne smije vjerovati Amerikancima.

"Kako se usuđujete govoriti o slobodi iranskog naroda s vašom mračnom poviješću puča 19. kolovoza i imenovanja marionetskog totalitarističkog režima", prenosi agencija IRNA njegove riječi o vladavini šaha.

"Amerikanci uvode sankcije no tvrde da podržavaju slobodu, ljudska prava, svjetsku i regionalnu sigurnost", dodao je Larijani.

>>>Iran predstavio balističku raketu nove generacije

Pučem iz 1953. otvorena je rana iranskog odnosa sa Zapadom. Madeleine Albright je kao američka državna tajnica u ožujku 2000. postala prva visoka američka dužnosnica koja je priznala ulogu Washingtona u puču, prozvavši ga "smetnjom u iranskom političkom razvoju".

Washington i Teheran od pada šaha ne održavaju diplomatske odnose. Desetljeća neprijateljstva dijelom su se ublažila međunarodnim nuklearnim sporazumom između Irana, tadašnjeg američkog predsjednika Baracka Obame i pet drugih svjetskih sila. No, napetosti su se vratile nakon što je Trump jednostrano povukao SAD iz tog dogovora iz 2015.

24. travanj 2024 09:21