09. svibanj 2018.

Iranski premijer o SAD-ovom napuštanju nuklearnog sporazuma: Trump nema mentalnih sposobnosti

Predsjednik iranskog parlamenta Ali Laridžani rekao je da je odluka Donalda Trumpa o povlačenju iz međunarodnog nuklearnog sporazuma kršenje dogovora koje će izolirati SAD, objavila je u srijedu državna televizija.

- Trumpovo napuštanje nuklearnog sporazuma je diplomatska predstava. Iran nije dužan poštivati svoje obveze u trenutnoj situaciji. To je prijetnja miru i sigurnosti. Nisam siguran hoće li europski potpisnici sporazuma ispuniti svoja obećanja, rekao je Laridžani.

- Očito je da Trump razumije smo jezik sile, naglasio je on, dodajući da američki predsjednik nije sposoban za tu dužnost. Trump nema mentalnih sposobnosti suočiti se s tim problemom, istaknuo je Laridžani.

>>>Trump se povukao iz nuklearnog sporazuma i uvodi opet sankcije Iranu

Na početku sjednice parlamenta, zastupnici su zapalili američku zastavu i kopiju sporazuma, te uzvikivali ‘Smrt Americi‘.

Trump je u utorak povukao SAD iz sporazuma te tako povećao rizik sukoba na Bliskom istoku, uznemirio europske saveznice i unio nesigurnost u svjetsku opskbru naftom.

Objavio je da se Sjedinjene Države povlače iz međunarodnog nuklearnog sporazuma kako bi se spriječilo da Iran razvije nuklearnu bombu te da će odmah ponovno uvesti gospodarske sankcije Teheranu.

>>>Wall Street oprezan nakon Trumpove odluke o Iranu

Petnaest mjeseci nakon što je stupio na vlast, 45. američki predsjednik je odlučio, kao što je i obećavao tijekom kampanje, izaći iz tog sporazuma koji je 2015. zaključio njegov demokratski prethodnik Barack Obama nakon 21 mjesec napornih pregovora.

- Objavljujem danas da će se Sjedinjene Države povući iz iranskog nuklearnog sporazuma, izjavio je Trump u televizijskom prijenosu iz Bijele kuće u utorak.

- To je bio užasan jednostran sporazum koji nije trebao nikad,  nikad biti potpisan, rekao je Trump u govoru iz Bijele kuće i naglasio da sporazum "nije donio spokoj. Nije donio mir. Nikada i neće".

>>>Rohani zaprijetio Trumpu da će požaliti ako istupi iz ugovora o iranskom nuklearnom programu

- Uspostavit ćemo najvišu razinu gospodarskih sankcija, najavio je Trump u obraćanju.

Ujedinjeni narodi, Europska unija i potpisnice nuklearnog sporazuma s Iranom te regionalni čelnici izrazili su u utorak navečer žaljenje i zabrinutost zbog američke odluke o povlačenju, no ona je obradovala Izrael i Saudijsku Arabiju.

Europska unija ostaje predana sporazumu s Iranom

Europska unija će se držati nuklearnog sporazuma s Iranom usprkos američkoj odluci da se iz njega povuče, te će osigurati da se ne vrate europske sankcije nad Teheranom koje su ukinute 2015. godine.

"Sve dok će Iran i dalje implementirati svoje obaveze povezane s nuklearnim pitanjem EU će ostati predana potpunoj i djelotvornoj implementaciji nuklearnog sporazuma", istaknulo je 28 vlada EU-a u zajedničkom priopćenju.

"Ukidanje sankcija povezanih s nuklearnim oružjem je ključni dio sporazuma... EU ponavlja svoju predanost u osiguravanju da se to i dalje provodi", dodaje se u priopćenju.