Aktualno
StoryEditor

Irena: Cijena solarne energije mogla bi pasti za 60 i više posto u jednom desetljeću

24. Listopad 2017.

Iz Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (Irena) objavili su da će troškovi solarne energije pasti za 60 posto u narednom desetljeću, što će ovom brzorastućem tržištu dati još jedan poticaj, javlja Reuters. Solarna energija nalazi se u periodu brzog rasta zbog pada troškova i poboljšanja učinkovitosti. Početkom stoljeća gotovo se nije koristila solarna energija, a do 2016. godine uporaba je iznosila 300 GW, dok se do 2020. očekuje daljnji rast.

>>>Naknada za OIE povećana na 10,5 lipa po kWh

Iz Agencije očekuju otvaranje novih solarnih kapaciteta koji će proizvoditi između 80 i 90 GW godišnje u idućih pet do šest godina, što je dovoljno za napajanje više od 8 milijardi led žarulja, a to je znatno veći kapacitet od prognoziranog koji je iznosio 73 GW.

Šef Agencije kazao je kako će se otvaranje novih kapaciteta u budućnosti povećati kako će rasti troškovi, a Kina već sada sama može stvoriti 50 GW godišnje. U sljedećem desetljeću cijena sunčeve energije mogla bi pasti za 60 posto i više, a rast novih kapaciteta pozicionirat će Kinu kao najveće i najbrže rastuće tržište solarne energije.

>>>Za ‘zelene projekte’ raspoloživo 114 milijuna kuna

Ističe i kako se poboljšanje solarne tehnologije očekuje zahvaljujući tankoj foliji koja se može staviti na prozore, što je, iako već postoji, još uvijek preskupo za širu primjenu. Očekuje se i da će cijena baterija pasti za 60 do 70 posto u narednom desetljeću. Ipak, unatoč brzom rastu, potencijalne američke trgovinske barijere mogle bi učiniti solarnu energiju skupljom za najveće svjetske potrošače nafte.

Očekuje se da će američki predsjednik Donald Trump početkom iduće godine objaviti treba li poduzeti mjere za ograničavanje uvoza, nakon što je američka Komisija za međunarodnu trgovinu u rujnu otkrila da su domaći proizvođači solarnih panela oštećeni zbog jeftinog uvoza.

19. travanj 2024 16:42