• Pratite nas na:
13. svibanj 2019.

Irena Weber i Vladimir Bošnjak odlaze iz Nadzornog odbora Mercatora

Članovi nadzornog odbora Mercatora Irena Weber i Vladimir Bošnjak odstupaju sa svojih mjesta u Nadzornom odboru s 5. lipnja ove godine, objavio je u ponedjeljak slovenski trgovački lanac u obavijesti dioničarima preko portala Ljubljanske burze.

Weber je zamjenica glavnog izvršnog direktora Fortenove Fabrisa Peruška, a u upravni odbor Mercatora bila je imenovana u lipnju prošle godine, dok je Bošnjak u nadzorni odbor bio od lipnja 2017.

Predsjednik nadzornog odbora Mercatora je Fabris Peruško,  članovi u ime kapitala Matej Lahovnik i Ivica Mudrinić, dok su predstavnici zaposlenih u nadzornom odboru  Matjaž Grošelj, Vesna Stojanović i Jože Lavrenčič.

S početkom prošlog mjeseca realiziran je dogovor vjerovnika l posrnulog koncerna Agrokor o prijenosu Agrokorovih kompanija u Hrvatskoj na Fortenova grupu, u koju bi se trebao uključiti i Mercator.

S time se prethodno moraju složiti Mercatorove banke vjerovnice, nakon čega bi suglasnost trebali dati i slovenski regulatori,  agencija za zaštitu tržišnog natjecanja i organ koji se bavi zaštitom manjinskih dioničara, objavili su slovenski mediji.

Slovenska vlada zainteresirana je da i u okviru sadašnje vlasničke strukture u upravi Mercatora ima svog predstavnika, kako je to bio slučaj od donošenja tzv. Lexa Mercator, koji je parlament prihvatio nakon insolventnosti bivšeg Agrokora.

Slovenska vlada to obrazlaže važnošću Mercatora kao velikog poslodavca i značajnog dobavljača proizvoda domaće agroindustrije, što ga čini važnim za slovensko gospodarstvo u cjelini.