Aktualno
StoryEditor

Ironičan Plenković kazao Bulju: Neodoljivo me podsjećate na Franju Panja

13. Travanj 2018.

Žestoko je u petak zaiskrilo u Hrvatskom saboru kada je premijer Andreja Plenković prilikom rasprave o zaključcima Europskog vijeća Mostovca Miru Bulja nazvao "zastupnikom Panjem".

Bulj je Plenkoviću poručio da je "svaka sila za vremena", umiješao se i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, a priča je dobila epilog kada se premijer preselio u zastupničku klupu pored Bulja.

Prepirka oko "Ćate" i "Panja"

Sukob je počeo nakon što je Bulj upitao Plenkovića "kada će početi voditi suverenističku politiku, a ne pristati biti briselski ćato".

- Zahvaljujem zastupniče Panj, pardon Bulj. Pala mi je na pamet serija ‘Čovik i po‘, kad god vi nastupate me neodoljivo podsjećate na Franju Panja, ironično je odgovorio Plenković. Ustvrdio je kako Vlada i on osobno zastupaju hrvatske nacionalne interese.

>>>Plenković nema ambicije za neku od funkcija u vrhu EU

- Vi koji u vašu retoriku ubacujete da ste tzv. suverenisti ili ne znate što radimo ili nemate baš dobar osjećaj što znači međunarodni položaj Hrvatske 2018. ili ste prespavali da su strateški ciljevi državne politike od našeg prvog predsjednika Tuđmana bili i članstvo u EU-u i članstvo u NATO-u pa i u Vijeću Europe, nabrajao je Plenković.

- Vi vrijeđajte, samo svaka sila za vremena... Ne trebate ponižavati jer ne znate nečiji životni put: nečiji je teži, a nečijim pod staklenim zvonom, lakši, odgovorio mu je Bulj.

U prepirku se uključio i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

- Prvu uvredljivu rečenicu ste izgovorili Vi na račun predsjednika Vlade i ja Vas nisam opomenuo. Onda je on Vas nazvao Panjem, pa se ispričao, pa nisam ni tada reagirao jer nisam reagirao ni kada ste vi rekli nešto što smatram da nije bilo primjereno... Tko se mača laća od mača i pogiba... Ako želite tvrdo razgovarati onda budite spremni i dobiti udarac, a nemojte onda ovdje cendrati... jer to ne ide uz Vašu muškost o kojoj govorite, poručio mu je Jandroković.

>>>Zastupnici koji u nju imaju povjerenja, očuvali ‘vruću fotelju’ Martine Dalić

Bulj ga je nazvao "vjesnikom svih kojima je služio, od Kosorice, Karamarka, Sanadera, do Plenkovića".

- Kako vi ne znate da se ja ne osjećam damski? Kako vi to vrijeđate, nastavio je Bulj.

- Vrlo ste simpatični, ali ponovo vrijeđate jer to je način na koji vi funkcionirate. Drugog uvrijedite i onda bi htjeli da taj drugi šuti. Ali neće vam više šutiti, poručio mu je Jandroković.

Rasprava o zaključcima Europskog vijeća je nastavljena, no premijer Plenković u jednom se trenutku preselio iz klupe rezervirane za Vladu u onu zastupničku, pored Bulja, te su kamere zabilježile njihov višeminutni neformalni razgovor.

Plenković: Moja ambicija je biti predsjednik Vlade

Dojučerašnji koalicijski partner u vladi, Hrastov Hrvoje Zekanović od premijera je tražio da se očituje o nagađanjima kako se planira kandidirati za čelno mjesto u europskim institucijama.

Plenković mu je pak uzvratio kako takva nagađanja vjerojatno pušta netko poput Zekanovića.

- Netko tko želi malo ušušurati atmosferu i stvoriti osjećaje da mi je možda nešto drugo prioritet, a ne posao predsjednika Vlade. Moja ambicija je biti predsjednik Vlade RH, raditi u interesu hrvatskih građana, ispuniti ono za što sam išao na izbore u rujnu, odgovorio mu je Plenković.

>>>Izglasana ratifikacija Istanbulske konvencije

Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) osvrnuo se na nacrt nagodbe u slučaju Agrokor u kojem glavnu ulogu igraju ruske banke i američki investicijski fond.

- Recite nam ima li veze ovakav rezultat nagodbe sa budućnošću energetskog sektora u Hrvatskoj: s plinifikacijom Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, s izgradnjom LNG terminala i pronalaženjem strateškog partnera za Inu, pitao je.

- Vlasnička struktura Agrokora prije svega ovisi o onim vjerovnicima i kreditnim institucijama gdje je bivši vlasnik i bivša uprava uzimala kredite... Ovime pokazujemo da nemamo predrasude prema bilo kome, bili oni američki fondovi ili ruske banke. I to je važna poruka odgovornoga bavljenja gospodarstvom, rekao je Plenković.

>>>Saborski aktualac prošao u neobičajeno ‘pitomom’ tonu

SDP-ovac Bojan Glavašević ustvrdio je kako je trenutak "definitivno vrlo osjetljiv s obzirom na sve što se događa na Bliskom istoku" te je upitao je li s hrvatskom predsjednicom komunicirao s obzirom na to da ona poziva ruskog predsjednika u trenutku kada Rusiji uvodimo sankcije.

- Naravno da smo razgovarali sa Predsjednicom Republike, vrlo temeljito sagledali sve aspekte i donijeli zajedničke odluke budući da je o ovakvim pitanjima apsolutno nužan konsenzus svih državnih institucija oko pitanja koja imaju i vanjsko-političke reperkusije. Vidjeli ste da posljedice nisu bile nikako dramatične, znači odgovorna odluka, uzvratio je Plenković.

Bunjac: HDZ-ovci će izbjeći odlazak u rat jer imaju anemiju

Branimir Bunjac (Živi zid) poručio je kako njegov klub odbacuje izvješće i cjelokupnu politiku Vlade.

- Hrvatska je protjerala ruskog diplomata temeljem nagađanja da su Rusi izveli napad nervnim otrovom na svog državljana u Velikoj Britaniji. Mi smo time definitivno pokazali da nismo suverena država dok, primjerice, naši susjedi Slovenci nisu pristali na takav ultimatum, a i Slovačka je odbila. Plenković kaže da djeluje samo putem dokaza i službenih dokumenata, a već danas sebe demantira jer pristaje na temelju rekla-kazala priča, navodio je Bunjac.

>>>VIDEO: Baletne papučice, seksi štikle i tange – Glasnovićevi darovi za zagovornike IK

Pitao se tko upravlja Hrvatskom – Bruxelles, Washington ili britanske tajne službe?

- HDZ-ovi zastupnici će izbjeći odlazak u rat jer imaju ozbiljnih zdravstvenih tegoba, neki imaju anemiju, drugi sinkopu. Sigurno će onda ići Bunjac i njegovi sinovi, a njihovi sinovi će se skrivati u ‘München bojnama‘ i po nekakvim specijalističkim pregledima, poručio je Bunjac.

23. travanj 2024 22:37