02. listopad 2017.

Irska nadjačala SAD u sposobnosti da prehrani svoje stanovništvo

Ivana Tarnaj
Ivana Tarnaj

Sjedinjene Američke Države prvi puta nisu na čelu ljestvice zemalja koje mogu prehraniti svoje stanovništvo. Irska im je preuzela to mjesto jer je upravo u toj zemlji hrana najsigurnija i ima je dovoljno za prehranu cijelog stanovništva. Tu je titulu Irska zaradila jer je poboljšala dostupnost hrane, njezinu cijenu, kvalitetu i sigurnost.

Zaključak je to šestog Globalnog indeksa sigurnosti hrane, istraživanja koje je proveo The Economist, točnije Economist Intelligence Unit.

Prvi puta u pet godina sigurnost ispravnosti hrane je u padu diljem svijeta, prenosi Bloomberg. Pad je rezultat migrantske krize, prirodnih katastrofa i pada globalne političke stabilnosti.

>>>Europarlamentarci odbijaju ukinuti mjere predstrožnosti za hranu iz okolice Fukushime

Analitiku je provela tvrtka  Dupont Co. koja je uračunala i posljedice prirodnih katastrofa, migraciju većeg broja ljudi i destabilizaciju na globalnoj političkoj sceni, a rezultat je, Irska na prvom, SAD na drugom, Velika Britanija na trećem mjestu.

Slijede Singapur, Australija, Nizozemska, Njemačka, Francuska, Kanada, Švedska, Austrija. Hrvatske nema u prvih 20.

- Sigurnost hrane je krenula u obrnutom smjeru. Želimo li iskorijeniti glad, moramo promijeniti taj smjer, rekao je konzultant Economist Intelligence Unita Robert Powell.

Prošlog je mjeseca UN priopćio da je broj gladnih u svijetu, u samo godinu dana, porastao za 38 milijuna, što znači kako je u 2016. godini posljedice nejednake distribucije resursa i dobara, odnosno gladi trpjelo čak 815 milijuna ljudi.

>>>WFP odobrio 5,7 milijuna dolara hitne pomoći Kubi nakon razorne Irme

Vremenske neprilike potaknute globalnim zagrijavanje, a ne razorni ratovi, najviše su pridonijeli ponovnoj pojavi gladi u brojnim zemljama. Južni Suda, Nigerija, Jemen i Somalija zemlje su u kojima je kombinacija ratnih sukoba i podivljalog vremena uzrokovala glad.

Što se bogatih zemalja tiče, zabilježeni su određeni problemi u osiguravanju dovoljnih količina jeftine i zdravstveno ispravne hrane svojim građanima. Primjerice, SAD i Kanada koje imaju učinkovite sustave proizvodnje hrane, koriste previše vode čime su znatno ranjivije u slučajevima suša, čestih nuspojava globalnog zatopljenja. Europa bilježi poteškoće zbog sve starijeg stanovništva koje plaća sve manje poreza, a traži sve veću socijalnu skrb.

Promjena je vidljiva i u skupini zemalja subsaharskog područja. Promjena je vidljiva u implementaciji tehnologija u proizvodnji hrane, čime te zemlje imaju šansu povećati produktivnost kada je u pitanju hrana za domicilno stanovništvo.

>>>Borzan ‘pomaknula planinu’: HiPP u Hrvatsku šalje proizvode identične onima u Njemačkoj

Pojedine su zemlje poboljšale pitanje sigurnosti hrane zbog specifičnih razloga. Austrija se popela na ljestvici jer je to zemlja stabilne klime i minimalne erozije tla, dok je, primjerice, Singapur pao na ljestvici jer je izložen ekstremnim vremenskim uvjetima, porastu razine mora i uvelike ovisi o uvozu hrane.

-Istraživanje također naglašava veliku važnost znanstvenih istraživanja u poljoprivredi jer se jedino tako može pojeftiniti hranjivost i dostupnost hrane, za kojom potreba kontinuirano raste, dodao je Robert Powell.

Irska, zemlja čije je stanovništvo zbog velike gladi 1840-ih masovno migriralo u SAD, danas je zemlja koja je u potpunosti sposobna prehraniti sve svoje stanovnike.

U posljednjih 5 godina Irci su, u odnosu na svoj BDP, ulagali znatno više sredstava u razvoj i istraživanje u poljoprivredi od SAD-a. Politika prema imigrantima kao i svjetskoj trgovini koju provodi SAD, Irskoj je dalo prednost pa je zauzela prvo mjesto ove ljestvice.

-Irska se lavovski othrvala bankarskoj krizi, istovremeno ulažući u istraživanje i razvoj poljoprivrede. U SAD-u nismo mogli vidjeti ovu vrstu investicije u javni sektor, rekao je Powell.

Inače, ovo istraživanje često služi kao izvor informacija korporacijama pri alociranju resursa. Ujedno, služi brojnim međunarodnim institucijama i vladama zemalja kao smjerokaz u kojim dijelovima svijeta još uvijek hrana nije dostupna svima i gdje je još potrebno uložiti znatne napore, kako bi se pitanje gladi svelo na minimum.

-Nadajmo se i da je poziv za buđenje. Poljoprivreda je trajna investicija koja se ne može obustaviti niti poništiti njezine učinke, rekla je bivša zamjenica ministra poljoprivrede SAD-a, Krysta Harden.