Aktualno
StoryEditor

Irska nadjačala SAD u sposobnosti da prehrani svoje stanovništvo

02. Listopad 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Sjedinjene Američke Države prvi puta nisu na čelu ljestvice zemalja koje mogu prehraniti svoje stanovništvo. Irska im je preuzela to mjesto jer je upravo u toj zemlji hrana najsigurnija i ima je dovoljno za prehranu cijelog stanovništva. Tu je titulu Irska zaradila jer je poboljšala dostupnost hrane, njezinu cijenu, kvalitetu i sigurnost.

Zaključak je to šestog Globalnog indeksa sigurnosti hrane, istraživanja koje je proveo The Economist, točnije Economist Intelligence Unit.

Prvi puta u pet godina sigurnost ispravnosti hrane je u padu diljem svijeta, prenosi Bloomberg. Pad je rezultat migrantske krize, prirodnih katastrofa i pada globalne političke stabilnosti.

>>>Europarlamentarci odbijaju ukinuti mjere predstrožnosti za hranu iz okolice Fukushime

Analitiku je provela tvrtka  Dupont Co. koja je uračunala i posljedice prirodnih katastrofa, migraciju većeg broja ljudi i destabilizaciju na globalnoj političkoj sceni, a rezultat je, Irska na prvom, SAD na drugom, Velika Britanija na trećem mjestu.

Slijede Singapur, Australija, Nizozemska, Njemačka, Francuska, Kanada, Švedska, Austrija. Hrvatske nema u prvih 20.

- Sigurnost hrane je krenula u obrnutom smjeru. Želimo li iskorijeniti glad, moramo promijeniti taj smjer, rekao je konzultant Economist Intelligence Unita Robert Powell.

Prošlog je mjeseca UN priopćio da je broj gladnih u svijetu, u samo godinu dana, porastao za 38 milijuna, što znači kako je u 2016. godini posljedice nejednake distribucije resursa i dobara, odnosno gladi trpjelo čak 815 milijuna ljudi.

>>>WFP odobrio 5,7 milijuna dolara hitne pomoći Kubi nakon razorne Irme

Vremenske neprilike potaknute globalnim zagrijavanje, a ne razorni ratovi, najviše su pridonijeli ponovnoj pojavi gladi u brojnim zemljama. Južni Suda, Nigerija, Jemen i Somalija zemlje su u kojima je kombinacija ratnih sukoba i podivljalog vremena uzrokovala glad.

Što se bogatih zemalja tiče, zabilježeni su određeni problemi u osiguravanju dovoljnih količina jeftine i zdravstveno ispravne hrane svojim građanima. Primjerice, SAD i Kanada koje imaju učinkovite sustave proizvodnje hrane, koriste previše vode čime su znatno ranjivije u slučajevima suša, čestih nuspojava globalnog zatopljenja. Europa bilježi poteškoće zbog sve starijeg stanovništva koje plaća sve manje poreza, a traži sve veću socijalnu skrb.

Promjena je vidljiva i u skupini zemalja subsaharskog područja. Promjena je vidljiva u implementaciji tehnologija u proizvodnji hrane, čime te zemlje imaju šansu povećati produktivnost kada je u pitanju hrana za domicilno stanovništvo.

>>>Borzan ‘pomaknula planinu’: HiPP u Hrvatsku šalje proizvode identične onima u Njemačkoj

Pojedine su zemlje poboljšale pitanje sigurnosti hrane zbog specifičnih razloga. Austrija se popela na ljestvici jer je to zemlja stabilne klime i minimalne erozije tla, dok je, primjerice, Singapur pao na ljestvici jer je izložen ekstremnim vremenskim uvjetima, porastu razine mora i uvelike ovisi o uvozu hrane.

-Istraživanje također naglašava veliku važnost znanstvenih istraživanja u poljoprivredi jer se jedino tako može pojeftiniti hranjivost i dostupnost hrane, za kojom potreba kontinuirano raste, dodao je Robert Powell.

Irska, zemlja čije je stanovništvo zbog velike gladi 1840-ih masovno migriralo u SAD, danas je zemlja koja je u potpunosti sposobna prehraniti sve svoje stanovnike.

U posljednjih 5 godina Irci su, u odnosu na svoj BDP, ulagali znatno više sredstava u razvoj i istraživanje u poljoprivredi od SAD-a. Politika prema imigrantima kao i svjetskoj trgovini koju provodi SAD, Irskoj je dalo prednost pa je zauzela prvo mjesto ove ljestvice.

-Irska se lavovski othrvala bankarskoj krizi, istovremeno ulažući u istraživanje i razvoj poljoprivrede. U SAD-u nismo mogli vidjeti ovu vrstu investicije u javni sektor, rekao je Powell.

Inače, ovo istraživanje često služi kao izvor informacija korporacijama pri alociranju resursa. Ujedno, služi brojnim međunarodnim institucijama i vladama zemalja kao smjerokaz u kojim dijelovima svijeta još uvijek hrana nije dostupna svima i gdje je još potrebno uložiti znatne napore, kako bi se pitanje gladi svelo na minimum.

-Nadajmo se i da je poziv za buđenje. Poljoprivreda je trajna investicija koja se ne može obustaviti niti poništiti njezine učinke, rekla je bivša zamjenica ministra poljoprivrede SAD-a, Krysta Harden.

25. travanj 2024 13:24