Korona i biznis
28. siječanj 2018.

Irski premijer podržao pravo na pobačaj

Irski premijer Leo Varadkar, po zvanju i liječnik, kaže da će podržati kampanju za liberalizaciju nacionalnih zakona o pobačaju ususret referendumu koji bi se mogao održati već u svibnju, javlja Reuters.

Varadkar se 2014. godine izjasnio protiv abortusa i "za život", no u subotnjem intervjuu za BBC kaže da je njegovo gledište evoluiralo.

>>>Vrhovni sud raspravlja o zabrani pobačaja u Sjevernoj Irskoj

"Ja vjerujem da su irski zakoni o abortusu suviše restriktivni i trebaju biti liberalizirani," rekao je. "Ja mislim da se pojmovi ‘za život‘ i ‘pravo na odabir‘ ponekad pogrešno shvaćaju. Ja mislim da su čak i ljudi koji podržavaju abortusu u pojedinim okolnostima ‘za život‘. Ti pojmovi ‘za život‘ i ‘pravo na odabir‘ uistinu ne dosežu složenost pitanja, koje je krajnje privatno i osobne i sadrži mnogo sivih područja."

Pozicija liberalnija od očekivane

Irska ima neke od najstrožih zakona o pobačaju na svijetu. Potpuna zabrana abortusa je ukinuta tek u 2013. godini, a on je danas dopušten samo ako trudnoća ugrožava život majke.

Višestranačko parlamentarno vijeće zaduženo za zakonodavstvo u svojoj preporuci traži da se pobačaj dozvoli do 12 tjedna trudnoće, pozicija koja je liberalnija od očekivane.

>>>Indijski sud zabranio pobačaj silovanoj desetgodišnjakinji

Ispitivanje javnog mišljenja objavljeno u petak sugerira da bi većina Iraca podržala takav prijedlog, iako se brojni stariji glasači u pretežito katoličkoj naciji protive promjenama.