Aktualno
StoryEditor

Iseljenici: Lobirat ćemo da strane investicije dođu u RH, ali teško je uz toliku administraciju

24. Srpanj 2017.

Čelnici Hrvatskog svjetskog kongresa u ponedjeljak su iz Vukovara poručili kako su hrvatski iseljenici i njihove udruge u svijetu spremni lobirati za hrvatske interese i dolazak investicija u Hrvatsku, ali su i upozorili da je to teško činiti zbog velikih administrativnih zapreka u Hrvatskoj koje koče veća strana ulaganja.

"U skladu sa svojim mogućnostima lobirat ćemo da neke investicije dođu u Hrvatsku, ali teško je to napraviti uz toliku administraciju u domovini. Apel hrvatskoj državi: bolje je imati manje zakona, ali zakona koji će se u potpunosti provoditi", poručio je predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa Vinko Sabljo na konferenciji za novinare održanoj nakon godišnjeg sastanka Središnjeg odbora Kongresa u vukovarskom hotelu Lav.

Govoreći o zaključcima usvojenima na Središnjem odboru, Sabljo je izvijestio kako su Vladi predložili da, u suradnji s Hrvatskim svjetskim kongresom, priđe obnovi Golog otoka kao tragičnog stratišta, ne samo Hrvata, već i pripadnika drugih naroda bivše Jugoslavije.

Goli otok se ne smije izbrisati i to mora postati mjestom koje će svjedočiti o totalitarizmu, kazao je Sabljo.

Hrvatski svjetski kongres za povećanje broja zastupnika koji zastupaju iseljeničku Hrvatsku   

Upozorio i kako iseljenici već godinama ističu kako bi trebalo povećati broj zastupnika koji zastupaju iseljeničku Hrvatsku rekavši bi ih trebalo biti barem koliko zastupnika u Hrvatskoj saboru ima srpska nacionalna manjina napomenuvši kako su sadašnja tri zastupnika dijaspore koja se nalaze u Saboru iz BiH , a ta država, napomenuo je, ne čini izvandomovinsku Hrvatsku.

Najavio je i kako će iduće godine iz tiska izaći monografija Hrvatskog svjetskog kongresa u prigodi obilježavanja 25 godina te organizacije, a apelirao je i na gradove i općine u Hrvatskoj da neku od ulica ili trgova imenuju po velikim prijateljima Hrvatske, ove godine preminulom bivšem austrijskom vicekancelaru i ministru vanjskih poslova Aloisu Mocku i njemačkom kancelaru Helmutu Kohlu.

Pozitivnim je ocjenjena odluka HRT-a da od 1. siječnja 2018. godine ta televizijska kuća uvede poseban radijski i TV kanal s 24-satnim programom od kojih će osam sati biti posvećeno hrvatskim iseljenicima u Europi i svijetu.

Hrvatski svjetski kongres je najveća hrvatska iseljenička udruga izvandomovinskih Hrvata, koja okuplja sve hrvatske iseljeničke udruge diljem svijeta. U Zagrebu su od 18. do 22. srpnja održane 4. Hrvatske svjetske igre na kojima su sudjelovali Hrvati iz cijelog svijeta, a sklopu kojih je u Vukovaru održan godišnji sastanak Središnjeg odbora Hrvatskoga svjetskoga kongresa.

25. travanj 2024 12:36