Aktualno
StoryEditor

Isplata 22,5 posto tražbina radnicima 3.maja TIBO

30. Svibanj 2018.

Stečajni upravitelj 3. maja tvornice industrijske i brodske opreme (TIBO) dostavio je Trgovačkom sudu u Rijeci djelomičnu diobu kojom se s 3,5 milijuna kuna stečenih prodajom imovine te tvrtke namiruju radnici kao vjerovnici prvog višeg isplatnog reda što je samo 22,5 posto bruto iznosa njihovih utvrđenih tražbina.

Kako se navodi u dopisu stečajnog upravitelja, radi se o tražbinama radnika i prijašnjih radnika TIBO-a nastalih do otvaranja stečajnog postupka 24. svibnja 2016. proizašlih iz radnog odnosa u bruto iznosu, osim za plaće tijekom tri ljetna mjeseca 2015. kada su doprinosi bili plaćeni.

U dopisu se navodi i ukupan iznos utvrđenih tražbina vjerovnika te tvrtke u ukupnom iznosu od 51,6 milijuna kuna, od kojih vjerovnicima prvog isplatnog reda pripada 17,1 milijun kuna, a vjerovnicima drugog isplatnog reda 34,5 milijuna kuna.

>>> Brodogradilištu 3. maj prihodi pali za 86 posto, gubitak 21,9 milijuna kuna

Dopis stečajnog upravitelja TIBO uslijedio je nakon što je u Trgovački sud u Rijeci početkom mjeseca donio zaključak kojim se vrijednost nekretnina te tvrtke koje idu u prodaju na javnoj dražbi utvrđuje u iznosu od 39,7 milijuna kuna.

Sudskim zaključkom, osim utvrđene vrijednosti nekretnina, određen je i način i uvjeti prodaje zgrada pogona, hala, skladišta, parkirališta i dvorišta ukupne površine od oko 45.000 četvornih metara.

Prema sudskoj odluci, nekretnine se na prvoj dražbi ne mogu prodati ispod tri četvrtine utvrđene vrijednosti nekretnina, odnosno 29,8 milijuna kuna, na drugoj dražbi ispod polovine vrijednosti, odnosno 19,8 milijuna i na trećoj dražbi ispod jedne četvrtine utvrđene vrijednosti nekretnina, odnosno 9,9 milijuna kuna. Tek na četvrtoj dražbi nekretnine bi se mogle prodati po početnoj cijeni od jedne kune.

Ističe se i kako prvi razlučni vjerovnik u prednosnom redu može izjaviti da kupuje nekretnine i stavlja u prijeboj svoju tražbinu s protutražbinom stečajnog dužnika po osnovi cijene u visini utvrđene vrijednosti nekretnina, ali i da na zgradama i zemljištu te tvrtke u stečaju postoji razlučno pravo u korist 3. maja brodogradilište d.d.

>>> Zgrade, hale i zemljišta 3. maja TIBO idu u prodaju

U sudskom zaključku stoji i da će u pozivu za sudjelovanje na elektroničkoj javnoj dražbi biti određen datum i vrijeme početka i završetka elektroničke javne dražbe, vrijeme kada osobe zainteresirane za kupnju nekretnine mogu razgledati nekretnine, kao i druge potrebne podatke.

Stečajni postupak nad TIBO otvoren je u svibnju 2016. kada se navodilo da ukupne obveze te tvornice iznose oko 42 milijuna kuna i da su veće od procijenjene imovine. U trenutku otvaranja stečaja u TIBO je bilo zaposleno sedamdesetak radnika koji su bili poslani na čekanje, a proizvodnja je prestala.

25. travanj 2024 15:39