Aktualno
StoryEditor

Isporuke računala pale u trećem tromjesečju, ali Apple porastao 40 posto

11. Listopad 2022.
Custom built gaming computer with white screen, keyboard, mouse, joypad, gaming chair under low light. Selective focus.foto Getty Images/istockphoto

Tehnološki divovi isporučili su u trećem tromjesečju znatno manje osobnih računala zbog slabije potražnje i problema u nabavnim lancima, pokazalo je istraživanje specijalizirane tvrtke IDC.

U razdoblju od srpnja do rujna isporučena su 74,3 milijuna osobnih računala, za 15 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, objavio je IDC u ponedjeljak.

Iznimka je Apple čije su isporuke poskočile čak 40 posto.

Isporuke HP-ovih računala smanjene su za nekih 28 posto, Dellovih za 21, a onih Lenova za 16 posto.

Potražnja je bila "prigušena" i u trećem tromjesečju, a pad su ublažile promotivne aktivnosti kompanija poput Applea, rekao je voditelj istraživanja IDC-a Jitesh Ubrani.

"I ponuda je reagirala na nisku (potražnju), (očitovanu) u manjem broju narudžbi, a jedina je iznimka Apple jer je njihova ponuda u trećem kvartalu porasla kako bi nadoknadila izgubljene narudžbe zbog mjera zaključavanja u Kini tijekom drugog tromjesečja", dodao je Ubrani.

Američki proizvođač čipova AMD snizio je prošlog tjedna procjenu prihoda u trećem tromjesečju zbog neočekivano slabog rezultata u poslovanju s osobnim računala i teškoća u nabavnim lancima.

27. travanj 2024 22:12