Aktualno
StoryEditor

Istarska i Šibensko-kninska županija bilježe sjajne rezultate u 2017.

18. Prosinac 2017.

Istarska županija je i u 2017. godini ostvarila rezultate koji su među najuspješnijima u državi, osobito po pitanju indeksa gospodarske snage, ostvarenog BDP-a po stanovniku, turističkih rekordnih rezultata, vrijednosti izvoza poduzetnika, kao i njihove dobiti, a zabilježen je i značajni rast zaposlenosti.

- Unatoč brojnim izazovima u Hrvatskoj i okruženju nizali smo uspjehe na brojnim područjima, na što smo svakako ponosni. Značajno je napomenuti kako smo nastavili s ranije započetim višegodišnjim kapitalnim projektima, te započeli s novima. Izabrali smo ispravan put razvoja i napretka, i dokazali da neumoran i predan rad daje rezultate te da zajedničkim snaga možemo mnogo toga postići, ocijenio je istarski župan Valter Flego.

>>>Flego: Nastavlja se poticanje gospodarstva u Istri, u 2018. naglasak na razvojnim projektima

Govoreći, pak, o godini pred nama, župan Flego se osvrnuo na buduće planove i projekte.

- Pred nama su novi iskoraci kojima želimo postići još i više. S tim ciljem, provodit ćemo konkretne i dugoročne mjere kako bi osigurali ekološki, društveno i gospodarski stabilno okruženje za sadašnje i buduće naraštaje. U 2018. godini nas tako očekuje nastavak velikih ulaganja na području zdravstva, socijalne skrb i obrazovanja, istaknuo je župan izdvojivši izgradnju Medicinske škole Pula kao najvažniju novi investiciju, čija se vrijednost procjenjuje na 50 milijuna kuna.

>>>Istarska županija dobiva bolnicu 21. stoljeća vrijednu 600 milijuna kuna

Izvor financiranja je zaduživanje Istarske županije, dok će pola otplate kredita sufinancirati Grad Pula.

- Očekuje nas i nastavak projekata dogradnje i rekonstrukcije domova za starije osobe, kao i dovršetak izgradnje nove Opće bolnice Pula, početak izgradnje Doma zdravlja u Vodnjanu, kao i adaptacija zgrada Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju ‘Prim.dr. Martin Horvat Rovinj‘, nastavio je župan Flego.

- U 2018. godini nastavljamo jednakim žarom ostvarivati zacrtane ciljeve, kako bi i dalje nizali uspjehe na mnogim područjima. Pritom, vodit ćemo se, kao i do sada, načelima transparentnosti, racionalnosti i odgovornosti poslovanja županijske uprave, kao i stabilnošću financija, zaključio je Flego.

Šibensko-kninska županija u 2017.

Šibensko-kninska županija u godini na izmaku bilježi sjajne turističke rezultate, nastavak uspješnog povlačenja sredstava iz EU fondova kojima se financiraju projekti od velikog značaja za zaštitu prirodnih i kulturnih dobara, razvoj poduzetništva, gospodarske konkurentnosti, poljoprivrede i turizma.

Ipak, ono čime se najviše ponosimo u 2017. godini je upisivanje tvrđave sv. Nikole na Popis kulturnih dobara materijalne svjetske baštine UNESCO-a. Naime, na 41. zasjedanju UNESCO-va Odbora za svjetsku baštinu, održanom u srpnju u Krakovu u Poljskoj, šibenska tvrđava sv. Nikole upisana je na Popis svjetske baštine UNESCO-a, u sklopu nominacije ‘Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 15. do 17. stoljeća‘. Ovo veliko priznanje kruna je turističke valorizacije našeg kanala svetog Ante koji se cijeli nalazi u zaštitnoj, tzv. buffer, zoni. Javna ustanova Priroda Šibensko – kninske županije kroz projekt Turistička valorizacija tvrđave sv. Nikole u kanalu sv. Ante, u narednih 17 mjeseci izradit će dokumentaciju i projekt uređenja interijera te plan upravljanja Tvrđavom. Riječ je o projektu ukupne vrijednosti 2,605.814,42 kn, u 79%tnom iznosu sufinanciranom od strane Europskog fonda za regionalni razvoj, dok je ostatak sufinanciran iz županijskog proračuna.

>>>Šibensko-kninska županija ostvarila gotovo šest milijuna noćenja

S ciljem doprinošenja održivom korištenju kulturne baštine i razvoju kulturnog turizma sa značajnim utjecajem na produženje turističke sezone, dizajniran je Hereditas – projekt zaštite suhozidne i tradicijske gradnje, a obogaćivanju turističke ponude i produljenju turističke sezone doprinio je i razvoj cikloturizma kao i niz drugih projekata koje provodimo.

Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije provodi niz infrastrukturnih projekata, kao što su Adriatic Business Center i Compete Plamet –projekti vrijedni preko 30 milijuna kuna koji podržavaju razvoj poduzetništva i gospodarske konkurentnosti.

>>>FOTO: Amadria Park unaprijedio ponudu kongresnih sadržaja na Jadranu

U 2017. godini nastavili smo uspješnu provedbu programa razmjene mladih između regija članica Skupštine europskih regija, Eurodyssée. Svrha ovog programa je omogućiti mladim ljudima da obavljanjem prakse u tvrtkama ili institucijama iz različitih područja, steknu profesionalno iskustvo i nauče jezik zemlje domaćina. Pripremili smo i provodimo projekte energetske obnove triju škola, a kroz projekt Obrok taj svima daj osiguravamo školsku prehranu za djecu u riziku od siromaštva u našoj županiji.

Velika sredstva i puno energije uloženo je i u unaprjeđenje kvalitete i razvoj zdravstvene zaštite na dobrobit svih žitelja Šibensko-kninske županije. Tako je u ovoj godini potpisan ugovor za izgradnju dnevne kirurgije i dnevne bolnice u šibenskoj bolnici u vrijednosti od 47 milijuna kuna, a u planu je i nabava uređaja za magnetsku rezonancu.

28. travanj 2024 13:31